Resesidan.se ställer frågor till Sjödtaden Mariestad

Mariestad, Sjöstaden får 3 snabba frågor

Resesidan.se ställer frågor till Sjödtaden Mariestad

Hej på dig Elisabet Johansson, Turistinformatör på Mariestads Turistbyrå. Vi vet att Mariestad ligger fint vid Vänern, men vad mer kan du berätta om staden?

Vilken är stadens mest besökta turistmål?
Göta kanal med sina slussar är vårt största besöksmål. Upplev kanalen till fots, på cykel eller med passagerarbåt. Sjötorp, där Göta kanal startar, är en bra startpunkt. Här finns också kanalens största cykeluthyrning. Mellan Sjötorp och Töreboda, en sträcka på cirka 2 mil, passerar du inte mindre än 16 slussar, och hela sträckan är dessutom på bilfria vägar!”

Mariestad är mer än Göta Kanal

Vad får man inte missa vid ett besök?
“Den historieintresserade får inte missa Gamla stan med Domkyrkan. Längs kullerstensgatorna ligger den vackra gamla träbebyggelsen kvar, med inslag från tiden innan den stora stadsbranden 1693. Mitt i stadskärnan reser sig domkyrkans höga torn. Mariestad är tillsammans med Kalmar de enda städerna i Sverige som har en domkyrka men ingen biskop. Sommartid erbjuds guidade turer i Gamla stan. Vill man guida sig själv finns en folder att hämta på turistbyrån.

Vinter i Gamla stan


Fortsätt historievandringen till det gamla residenset Marieholm där Vadsbo Museum och Mariestads Industrimuseum huserar i flygelbyggnaderna. Här presenteras bygdens historia från forntid fram till 1900-tal med bland annat interiör och redskap som speglar ett av Skaraborgs äldsta apotek grundat år 1704.

Resesidan.se skriver om Mariestad

 Smaka Kling glass! 1950 startade Harry Kling en glassfabrik i Mariestad. Den första skapelsen, Dinétårtan, gjorde stor succé bland Mariestadsborna och så har det fortsatt. Av lokala råvaror skapas än idag smarriga glasstårtor, läskande glasstrutar, gigantiska cocosbollar och mycket mer. Glassen säljs bland annat i glasskiosken på Nya torget och i hamnkiosken i gästhamnen.

 Gå under jorden i Qvarnstensgruvan Minnesfjället. På Lugnåsberget, söder om Mariestad, var Kvarnstensbrytningen en viktig industri under flera hundra år. Här finns spår efter ca 600 dagbrott och 55 gruvor varav en är öppen för besökare. Följ med guiden ner under jorden och hör historier om liv och arbete förr. “

Vad tror ni att svenskarna inte känner till om staden?
“Mariestad ligger vid Vänern som är EU:s största sjö och kommunen har en strandlinje på ca 14 mil! I Vänern finns omkring 22 000 öar, holmar och skär och det största skärgårdsområdet finns runt Mariestad. En av öarna, Djurö, är dessutom en Nationalpark.

Det går att hitta en liten del av västkusten i Mariestads skärgård. Ön Brommö är en nästan helt bilfri ö dit du tar dig med färja från Torsö. Hyr en cykel eller promenera i den vackra naturen som påminner om västkusten med berghällar och sanddyner. Välj någon av de härliga badstränderna eller leta upp ditt alldeles egna smultronställe.

IMG_5567

 I Mariestad finns en restaurang som omnämns i White Guide. Sill & Dynamit är vackert belägen i gästhamnen och här njuter du av maten samtidigt som du blickar ut över båtarna och hamnmyllret. Menyn är komponerad efter säsong och med nästan uteslutande när- och lokalproducerade råvaror. I årets White Guide finns 598 restauranger, 12 av de ligger i Skaraborg varav Sill & Dynamit är en av dem!”

 Läs mer om Mariestad på www.turism.mariestad.seSimilar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.