Vi reste längs med Göta kanal 4
Kryssningar,  Restips,  Sverige,  Upplevelser,  Weekendresor

Vi reste längs med Göta kanal

I somras så var det en dag med risk för regn (ingen ovanligt) och det blev en perfekt dag för oss, vi reste längs med Göta kanal.

Jag har varit på många platser längs med Göta kanal, det är både väldigt vackert och intressant att se. På vissa platser är kanalen smal och slingrig, på andra bred och imponerande.

Det finns platser längs med kanalen som är mer kända än andra. På vissa orter har man byggt upp en egen liten “stad” utmed slussarna, där både båtfolk och besökare kan både shoppa, äta och dricka gott. Andra slussar har inget annat mer än själva slussen att erbjuda.

Vi reste längs med Göta kanal 5

 

Denna gången åkte vi till Vassbacken, en mindre sluss men otroligt vacker. Här är kanalen rätt så smal, som ni ser på bilden så möttes vi av Juno, och det var knappt att båten kunde passera genom vägöppningen.

Vassbacken är med känd för sin vackra campingplats som ligger tätt inpå. 1933 restes en obelisk på en konstgjord ö som bildades då kanalen rätades ut. Vi försökte leta upp platsen och väl framme så såg vi att vi var tvugna att gå över på andra sidan ön, samtidigt som det började regna. Vi hoppade det denna gången.

Stor Trafik

Längs med Göta kanal så är det väldigt mycket trafik av båtar av olika slag. Många vackra segelbåtar men även många motorbåtar. En del är otroligt pampiga att kika på. 

Vassbacken är i sig en liten plats, det finns ett litet kafé, minigolf och en camping. Vassbacken ligger nära Töreboda där man åker över Göta kanal.  Det är rätt stor skillnad mot Söderköping som har nästan som en strandpromenad längs med kanalen med en mängd restauranger.

Vi reste längs med Göta kanal 6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vassbacken ligger väldigt fint och både kafé och camping är inramat av vatten. Här ligger ett skönt lugn över platsen. Här finns även ett kul litet museum att besöka med lokal anknytning.

Vi reste längs med Göta kanal 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Från Vassbacken kan man fortsätta mot Töreboda och passera slussen i Jonsboda, även det ett kul litet stopp att göra och sedan stanna till i Norrkvarn.  Här finns ett hotell och restaurang och man har även skapat ett litet Göta kanal i miniatyr där barnen kan leka med båtar som åker genom “kanalen”

Många stopp på en dag

Det som är lite kul med att resa längs med kanalen i detta området är att slussarna ligger så nära varandra. Det är inte många kilometer man behöver åka innan man är på ett nytt ställe. 

Ni kanske har turen att bo när andra delar av Göta kanal? Har man aldrig sett detta imponerande byggnadsverk är det väl värt turen att komma fram. Även om man bara tar sig fram för att äta en glass eller fika lite. 

Kanalen ser ju väldigt olik ut på de olika platserna. Några är små och pittoreska, andra har enorma, massiva slussar där man kanske måste igenom både 2,3,4 stycken innan man har kommit igenom.  Populärt är det även att kryssa på kanalen och här kan man göra både turer med övernattningar eller dagsturer.

Juno, den båt vi mötte i Vassbacken gjorde resa mellan Göteborg och Stockholm, den så kallade Klassiska kanalresan. Ombord har man helpension och överfarten (om man nu kan kalla det så) tar fyra dagar. Här blir det inte stressigt.  Hytterna får små balkonger utanför sin egna dörr och där kan man sitta och njuta och se Sverige passera förbi medans man njuter något kallt och gott att dricka.

Har du varit med på en kanalkryssning? Kommentera gärna och berätta om dina upplevelser. Vad var bäst? Vad skall man tänka på? Plus och minus.

Ni kan även läsa om andra kryssningarResesidan.se

Ni kan läsa mer om Göta kanal på deras sida > 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.