Resesidan.se bloggar om Skara
Städer,  Sverige

Skara historiskt viktig stad i Sverige

Skara är en vacker och anrik stad med en otroligt spännande historia att berätta. Här är det intriger från både kungar och bönder, blodbad och kyrkobyggen.

Resesidan.se bloggar om Skara
Hejsan Susanne Floridan, turistassistent, du jobbar i ett område som har så mycket spännande att berätta för oss och som dessutom har en vacker natur.

Vilken är stadens mest besökta turistmål?
“Skara Sommarland är helt klart det besöksmål som har flest besökare, det kommer runt 300 000 varje sommar. På andra plats är det tranorna som varje vår kommer till Hornborgasjön. De lockar dit närmare 150 000 besökare under 3 veckor!”

Vad får man inte missa vid ett besök?
Valleområdet får man inte missa, framförallt i maj månad, då de tiotusentals körsbärsträden står i blom! Valle är ett vackert och varierat område med mängder av små sjöar, kullar, hagar, blomsterängar och djur. Här finns också mer än 6 mil skyltade leder som är sammanbundna genom hela Valle.

 Varnhem är också en spännande plats med sin klosterkyrka där Stockholms grundare Birger jarl ligger begravd. Här finns också klosterruiner, museum och café. Bredvid kyrkan har man gjort arkeologiska utgrävningar där man fann en tusen år gammal kyrkogrund samt kristna gravar från slutet på 800-talet! Den gamla välbevarade kyrkogrunden ska nu ställas iordning som ett spännande besöksmål. En överbyggnad ska skydda ruinen från väder och vind och samtidigt fungera som en informationsplats. I Varnhem korsas också flera Pilgrimsleder på sin väg mot Skara, Skövde och Falköping.”

Skara historiskt viktig stad i Sverige

Vad tror ni att svenskarna inte känner till om staden?
Träldomen avskaffades vid kungens besök år 1335 och detta gällde hela riket. Här finns Sveriges äldsta bok Skaramissalet från ca år 1150. Jula Hotells konsthall inrymmer Sveriges största privata samling av konst från Anders Zorn.”

Tack för att du tog dig tiden och svara på våra frågor! Vi ses bland tranorna om någon vecka.

Läs mer om Skara, klicka här >

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.