Skogskyrkogården

Skogskyrkogården strax utanför Stockholm är en av många platser på Unescos Världsarvslista och det är inte svårt att förstå varför. Platsen är magiskt vacker och det är en mycket speciell känsla att promenera här.

Skogskyrkogården
I Enskede, där Skogskyrkogården ligger, finns över 100.00 gravar. Platsen byggdes upp mellan 1917-1940 och tanken var att skapa något nytt, en plats där natur och arkitektur skapar en harmonisk enhet. Arkitekterna bakom Skogskyrkogården är Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz, som vann en tävling utlyst av Kyrkogårdsnämden. Några av Sveriges främsta konstnärer medverkade också till den konstnärliga utsmyckningen, bland annat Sven “X:et” Erixson, Carl Milles och Otte Sköld.

Skogskyrkogården_gravar

År 1940 invigdes Skogskyrkogårdens krematorium med tillhörande tre kapell, Tron, Hoppets och Helgia korsets kapell. Dessa är idag vackert omringade av tallskogen som är så typisk för platsen. Området är enormt stort och det finns flertalet busshållplatser inne bland gravarna. Det är inte bara en begravningsplats för kristna, här finns även de judiska-, muslimska- ortodoxa begravningsplatserna.

skog3
Skogskyrkogården är en fridfull plats, man har verkligen lyckats skapa en oas som fungerar både för att minnas sina familjemedlemmar och vänner, men även en plats dit man kan gå för att se den vackra plats som området har blivit. De höga tallarna ger platsen ett speciellt ljus. Något magiskt.

skog5

skog4
En av de mer kända som är begravd här är Greta Garbo och hennes grav är naturligtvis en av de mest besökta gravarna. Hon ligger nära det vackra Skogskapellet som bär den förgyllda skulpturen Dödens Ängel av Carl Milles.

Garbo kapell

Ett trevligt sätt att besöka Skogskyrkogården är att gå med i någon av de guidade turer som finns.  Mer info kring detta kan man läsa på deras hemsida, klicka här >

 

skog6

3 kommentarer

  1. Pingback: Page not found -
  2. Pingback: Travel

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.