Tips för en budgetsmart resa 1

Tips för en budgetsmart resaTips för en budgetsmart resa 2


Svenskarnas resande sommaren 2022 var genomsyrat av kaos. På polismyndighetens passexpedition var köerna rekordlånga för att få nya pass vilket innebar att många tvingades skjuta upp eller ställa in planerade resor. Den 4 juli påbörjade piloterna på SAS en strejk vilket innebar att nästan 30 000 passagerare fann sig påverkade dagligen. Lagom till den 14 juli 2022 hade cirka 2 550 flyg ställts in vilket påverkat nästan 270 000 passagerare. På många flygplatser runt om i världen rådde dessutom personalbrist vilket ledde till långa köer och medföljande förseningar. Sommarens dystra reseläge avskräcker dock inte svenskarna från att resa. Enligt reseföretaget Ticket prioriterade kunderna bekväma resor till välkända destinationer under 2022. Årets stora vinnare var Spanien som stod för fem av de 10 mest bokade resmålen. I det här inlägget delar vi med oss av våra bästa tips för en budgetsmart resa för den som, trots krångligheter, vill resa 2023!

Digitala sökmotorer

I likhet med andra branscher som tidigare haft fysiska kontor och anläggningar har resebranschen nästan helt flyttat in i den digitala sfären. Precis som man nuförtiden kan tillgå digitala plattformar som erbjuder allt från tutorials till online poker istället för att besöka ett casino, kan man använda sig av sökmotorer för resor på nätet för att hitta den bästa resan snarare än att använda sig av en resebyrå eller agent. Detta har medfört ökad frihet, flexibilitet och frihet för konsumenten och större möjligheter att hitta resan med bästa pris-och-tid ratio i varje enskilt fall. Den i särklass bästa sökmotorn i vårt tycke är Skyscanner. Detta då sajten ibland erbjuder mer prisvärda rutter som omfattar flyg från olika flygbolag inom ramen för samma resa. Undvik i regel att resa på fredagar och söndagar då priserna brukar vara högre och satsa om möjligt på lördagar och onsdagar för avresa.

Skippa incheckat bagage 

Flygbolaget Ryanair är något av en pionjär inom resebranschen när det gäller att ta betalt för att checka in bagage. Den typiska Ryanair-resenären utmärks av sitt smidiga handbagage som inte får överskrida vissa givna mått. I takt med att marginalerna inom flygbranschen blivit färre har fler flygbolag följt efter och numera är det snarare regel än undantag att den som vill checka in väskan måste betala tilläggsavgifter. För en budgetsmart resa föreslår vi därmed att du minimerar packningen i den mån som går och håller dig till handbagage. Det kan tyckas snårigt men faktum är att det i vart fall för kortare resor fungerar alldeles utmärkt med handbagage så länge du planerar ordentligt. Budgetsmart logi

Länge var hotell den vanligaste formen av logi på resande fot. Priserna var, givetvis beroende på hotellets standard och resmål, inte sällan relativt höga. 2008 lanserades Airbnb som numer är ett etablerat sätt för turister att fixa övernattning och för privatpersoner att hyra ut sitt boende. Idén med Airbnb har sin utgångspunkt i delningsekonomins principer och idag innehåller hemsidan flera hundratusentals boenden spridda över hela världen. Även om priserna stadigt gått upp sedan lanseringen finns fortfarande ekonomiska alternativ att hämta för den som bokar i tid och är duktig på att filtrera. Andra alternativ för den som vill spara på boende är couchsurfing där främlingar öppnar upp sina hem för att hjälpa resenärer eller enklare hostels på sajter som hostelworld.com. 

Matlagning framför restaurangbesök

Tips för en budgetsmart resa 3


För många är restaurangbesöken på semestern en väsentlig del av hela konceptet med att vara ledig och befinna sig på ett härligt resmål. Faktum är dock att kostnaderna för att äta ute lätt skenar iväg om man reser under en längre tid eller befinner sig på ett resmål där restaurangerna är dyra. Ett tips är därmed att välja en boendeform på semestern (Airbnb, lägenhetshotell eller dylikt) som har eget kök och själv stå för matlagningen. I länder som Italien eller Spanien är råvarorna ofta färska, goda och mer prisvärda än i Sverige vilket innebär att ett besök i den lokala matbutiken är stimulerande och roligt i sig. Pengarna du sparar in på mat kan förslagsvis spenderas på att resa under längre tid eller till flera destinationer inom ramen för en och samma resa. 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.