Resesidan.se om Aruba
Karibien,  Kryssningar

Aruba, ön med fyra nyanser av sommar

Vår gästbloggare Anna Busk har gjort en kryssning i Karibien och har skrivit en serie åt oss om sina reseupplevelser. Först ut blir Aruba, ön med fya nyanser av sommar.

Att Aruba har fyra årstider är något av det första vår guide berättar för oss på rundturen på ön, den allra första dagen i land efter att ha kryssat två dygn från Fort Lauderdale. Med ett leende presenterar han sedan de fyra som ”early summer, summer, late summer and next summer” och får oss alla att skratta.

Aruba är torrt och kargt men äger inte desto mindre en alldeles egen skönhet. Under februari är det normalt sett regnperiod, men i år har El Niño ”ställt till” det en aning, och det har inte regnat på tre veckor.

Vårt första stopp på turen blir Casibari Rock Formations, enorma stenblock iordningställda för att bestiga, som ger en fantastisk utsikt över en stor del av ön från toppen och där man också ser hur platt ön är. Den högsta punkten, Mount Jamanota, mäter endast 180 m.ö.h, men sticker ändå upp åtskilligt högre än landskapet runt omkring.

Resesidan.se om Aruba

Nedanför finns också en trevlig bar som serverar iskalla flaskor av den lokala ölen Balashi, som sägs vara Karibiens allra bästa. Ett härligt ställe inte långt utanför Oranjestad! Från Casibari åker vi vidare norrut längs den östra kusten. På Aruba fanns fram till år 2005 den längsta naturliga bron i hela Karibien, men dessvärre har den rasat ihop. Resterna finns kvar och bredvid dem finns Baby Bridge, en mindre variant av dessa broar som under tusentals år karvats fram ur kalkstensklipporna. På den här sidan ön bevisar naturens krafter i form av både vatten och vind sin styrka, och här är marken torr och ökenlik och vattnet strömt. Här finns inga hotell.

Aruba är torrt och kargt

Aruba

Ön är liten, inte mer än 4 mil lång, och det är inte långt tillbaka till Oranjestad. Vi gör ett stopp vid utsiktsplatsen California Lighthouse norr om staden. Fyren har varit stängd för allmänheten ett längre tag för renovering, men planen är att den återigen ska öppnas i återställt skick.

Från California Lighthouse har man en storslagen vy över Palm Beach och Eagle Beach, två av Arubas absolut mest kända stränder, där majoriteten av öns hotell är belägna. Eagle Beach brukar rankas som en av världens tio bästa stränder och det är inte svårt att förstå varför. Stranden är kritvit och vattnet turkost. När man ser det för första gången är det nästan omöjligt att greppa att dessa sagostränder som man tidigare bara sett på bild faktiskt finns i verkligheten!
Resesidan.se om Aruba

Vi får en timme på stranden och hinner njuta av en promenad i strandkanten och ta alla de fotografier vi vill ha med oss härifrån. Det mest fascinerande går dock inte att fotografera – det faktum att sanden inte är varm, utan behagligt sval, trots att solen gassar och temperaturen stigit till 30-gradersstrecket. Förklaringen ligger i att sanden inte är sand, utan krossad korall!

Resesidan.se om Aruba

Tillbaka på båten njuter vi av solnedgången från däck och ser fram emot att imorgon få besöka ytterligare en av de så kallade ABC-öarna; Bonaire!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.