Valencia firar sin stora fest: Fallas 1
Europa,  Städer

Valencia firar sin stora fest: Fallas

Valencia firar sin stora fest: Fallas 2

Valencia välkomnar våren med en fest som kallas Fallas. Det är en flera veckor lång fest, känd över hela Spanien. Festligheternas höjdpunkt är la cremá (uppeldandet) av stora papier-maché-figurer som placerats utspridda på gator och torg över hela staden. Festivalen utnämndes av UNESCO till Intangible Cultural Heritage of Humanity 2016.

Varje stadsdel i Valencia har fallasklubbar där stadsborna ägnar en stor del av sin fritid under året till att förbereda för Fallas, tillverka figurerna och göra olika evenemang för att finansiera kalaset. Under hela året firas därför många olika evenemang kring fallas, men de sätter fart på allvar i början på mars, och staden blir riktigt hektisk från den 15:e och framåt. La cremá löper av stapeln natten till den 20 mars och signalerar det apokalyptiska slutet på festligheterna.

Fallas är namnet på festivalen och också på de stora figurerna som man sätter upp. Ordet kommer från latinets fax, från vilket också svenskans fackla kommer. Fax betyder just fackla. Det sägs att arbetare i det medeltida Valencia hade facklor framför sina verkstäder och tog farväl av vintern genom att bränna upp facklorna och de dockor som höll i dem när våren och ljuset kom tillbaka. Så småningom blev både facklorna och dockorna allt större, och till slut blev själva poängen med figurerna att de skulle brännas upp när våren kom. Fallas är alltså en vårfest, ett firande av ljuset. Varje falla kan vara upp till 20 meter hög, och smyckas med mindre figurer i människostorlek. Dessa kallas ninots.

Ninots ska inte vara högkonst. De ska inte vara i god smak. Tvärtom. De ska vara burleska, grova, till och med groteska. Varje konstnär får använda sin fantasi som hen finner bäst och friheten är stor.

Ofta används fallasoch ninots för att kritisera politiker, myndigheter, kyrkomän och lokala kändisar, eller för att kommentera sociala fenomen och nymodigheter. Offentlighetens stackars män och kvinnor framställs ofta på det mest förlöjligande sätt konstnären kan komma på. Under fallas-dagarna är det folket som är kung.

Hela festivalen åtföljs av ett ständigt knallande från smällare och fyrverkerier. Det ska vara lite karneval över det hela. Starka ljud, ljus, musik, satir. Det ska vara fest på riktigt!

Kom ihåg dessa viktiga datum för att uppleva hela Fallas:

-Från 1 mars: Mascletàs. Smällare bränns över hela staden. Ofta byggs en mascletà upp så att dundret följer en viss rytm. De pågår sedan oavbrutet fram till den 19:e. Den viktigaste mascletan, som varar i 10-15 minuter, skjuts av framför rådhuset varje dag kl 14. Dessutom skjuter varje liten fallas-klubb av sina egna lite då och då. Och folk i alla åldrar kastar privata smällare som det faller dem in.
-15 mars. Första stora dagen. La plantá. Man sätter upp Fallas. Stor fyrverkeriuppvisning.
-17/18 mars. Ofrenda de flores. Blomoffret. Medlemmar i de lokala fallasklubbarna går till musik in till ett torg i stadens centrum och ger jungfru Maria blommor. Kring en mariabild på torget vävs en enorm kappa med blommorna.
-19 mars. Den stora dagen. Den bästa fallanutses. Ur den benådas en ninot. Resten av fallan och alla andra fallas bränns upp i en orgie av eld, fyrverkeri och smällare som pågår i flera timmar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.