12 okända platser i Världen 1

12 okända platser i Världen12 Okända platser i världen, besök den smältande isgrottan i Alaska, den spegelblanka saltslätten i Anderna eller de vågformade bergsklipporna i Arizona. 

12 okända platser i världen1.  Lake Hillier – Recherche-arkipelagen, Australien

Lake Hillier

Ta ett dopp i den rosaskimrande sjön Lake Hillier vid den australiensiska skärgården. Färgen på vattnet har förundrat vetenskapsmän över hela världen men vattnet ska inte vara farligt att bada i.

Fler okända platser i världen

2.  Coyote Buttes, Vågen – Arizona, USA

Coyote Butts

Vågen är en del av nationalparken Vermilion Cliffs National Monument. För att få besöka vågen behöver man tillstånd. De mjuka formerna påminner om den spanska konstnären Salvador Dalis surrealistiska målningar.

3.  Mendenhall-glaciären – Tongass Nationalpark, Alaska, USA

mendenhall

Passa på att besöka Mendenhall-glaciären innan klimatförändringen tagit ut sin rätt. Allt smältvatten som flyter under glaciären tränger undan isen och bildar grottor med fantastiskt ljus som bildas av det tunna taket.

Några fantastiska platser som är med bland 12 okända platser i världen

För att komma dit krävs lite ansträngning, först måste man paddla kajak fram till glaciären, sedan ta sig över den med stegjärn, och först därefter kan ta man ta sig ned under ytan och in i grottan.

4.  Derweze – Karakum-öknen, Turkmenistan

Doorgate to hell

Derweze eller ”Helvetets port” som det kallas av lokalbefolkningen är en oljekälla som stått i brand i mer än 40 år. Turkmenistans president besökte hålet 2010 och krävde att det skulle stängas ned men inget har hänt – ännu.

5.  Salar de Uyuni – Anderna, Bolivia

tourists-salar-de-uyuni-bolivia_62758_990x742

När det väl regnar i Salar de Uyuni förvandlas världens största saltslätt till en gigantisk spegel utan slut. Vattnet som blir kvar på ytan efter regnet sugs inte upp av marken på grund av det tätt packade saltet, vilket skapar en reflekterande yta på den platta gamla flodbädden som till ytan är något mindre än ön Jamaica.

6.  Antelope Canyon – Arizona, USA

Upper-Antelope-corridor-_

Antilop Canyon ligger i Navajo-indianernas reservat där tusentals störtfloder format bergsväggarna och skapat ett unikt ljusrum. Men att besöka Antelope Canyon under regnperioden är mycket riskfyllt då störtfloder kan komma forsandes när som helst utan förvarning.

7.  Grand Prismatic Spring – Yellowstone National Park, USA

Grand-Prismatic-Spring

Temperaturen i Grand Prismatic Spring ligger på 85˚C och regnbågsfärgerna i den varma källan uppstår av bakterierna som finns i det mineralrika vattnet. Varje dag avdunstar mer vatten från källan än vad som ryms i en olympisk simbassäng.

8.  Deadvlei – Namib-Naukluft- parken, Namibia

deadvlei

Deadvlei är en kombination av det engelska ordet för död och det afrikanska ordet vlei, som betyder våtmark. Akaciaträden har stått livlösa i cirka 1000 år och det kusliga området ligger alldeles intill några av världens högsta sanddyner. Den högsta är den röda Sossusvlei-dynen som mäter 383 meter i höjd – lika hög som Empire State Building.

9.  Fly Ranch Geyser – Nevada, USA

Fly Geyser

Besök Gejsern som efter 100 år fortfarande sprutar vatten. De skimrande färgerna kommer från de mineraler vattnet tagit med sig upp från jordens innanmäte.

10.  The Pinnacles – Nambungs nationalpark, Australien

Pnnacles

Mystiska formationer av tinnar och torn ger en spöklik känsla när man vandrar omkring i nationalparken. Vissa stenar är mer än fyra meter höga och förundrar vetenskapen, som utgår från att kalkstensformationerna har formats av naturen i miljontals år.

11.   Drakblodsträd – Socotra-arkipelagen, Jemen

drakblodsträd

Saven i Drakblodsträdet är röd, därav den blodiga delen i namnet. De som bor i närheten tror att kådan från drakblodsträdet kunnat bota allehanda sorts krämpor, både för att läka sår och lindra feber. Kronornas form har utvecklats som ett skydd mot Socotras ständigt heta och torra klimat.

12.   Perito Moreno Glacier – Los Glaciares National Park, Argentina

perito_moreno_2

Perito Moreno är en av få glaciärer i världen som växer. Den är redan 28 kilometer lång och fyra kilometer bred. Under sommaren är det vanligt att stora flak av is lossnar från glaciären och faller ner i sjön Lake Argention.

Källa: momondo

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.