Resesidan.se om mat och resmål
Afrika,  Asien,  Europa,  Karibien

9 av 10 svenskar låter maten påverka val av resmål

Resesidan.se om mat och resmål

Tapas, italiensk pasta, grekisk souvlaki eller pad thai? Att äta gott är en viktig ingrediens i svenskens semesterupplevelser.

Så viktig att 86 procent av svenskarna uppger att maten påverkar vilket resmål som de väljer på semestern. 34 procent tycker att maten är mycket viktig och 52 procent att den är ganska viktig vid val av resmål.

– God mat på utomlandsresan ger svenskarnas semester guldkant. Allra mest gillar vi italiensk mat och därför ser vi också att det i år blir en riktig Italien-sommar för svenskarna, med ökningar både till storstäder och till sol- och badresmål som till exempel Sardinien och Sicilien, säger Karin Starkman Ahlstedt, PR- och kommunikationsansvarig på Ticket Privatresor.

Trion i topp, Italien, Grekland och Thailand, är de överlägset mest populära matländerna och dessa länder har därför en konkurrensfördel jämfört med många andra länder när det gäller att locka svenskar.

– Är du sugen på att åka på safari spelar det knappast någon roll om Italiensk mat står högst på din lista, men om du vill sola och bada vid Medelhavet är det mycket möjligt att maten gör att du väljer Italien framför Grekland eller Spanien, säger Karin Starkman Ahlstedt.

Minst populärt i matsammanhang är Egypten. Inga svenskar i undersökningen uppger att egyptisk mat är favoritmaten. Det behöver dock inte innebära att svenskarna inte gillar egyptisk mat, utan bara att de har andra favoriter.

– Egypten har så många andra fördelar som turistland att maten inte spelar så stor roll. Ett varmt klimat på vintern i kombination med en relativt kort flygtid och stränder med fantastiska snorklingsmöjligheter är några saker som lockar. Att det just nu är färre som vill åka till Egypten har såklart inte med maten att göra utan med oroligheterna i regionen, säger Karin Starkman Ahlstedt.

TOPPLISTA – Svenskarnas favoritmatländer på resan

1.Italien (22 procent)

2.Grekland (11 procent)

3.Thailand (11 procent)

4.Spanien (6 procent)

5.Frankrike (6 procent)

6.USA (4 procent)

7.Turkiet (3 procent)

8.Tyskland (3 procent)

9.Kina (2 procent)

10.Indien (2 procent)

11.Sydamerika (2 procent)

12.Japan (1 procent)

13.Karibien (1 procent)

14.Sydafrika (1 procent)

15.Egypten (0 procent)

Källa: Resebyrån Tickets Novus-undersökning, som är riksrepresentativ och har 1117 respondenter. 21 procent uppger att de inte vet vilken mat de tycker är viktigast. 3 procent uppger att inget av länderna är favoriter. Att summan av de olika svaren blir 99 procent och inte hundra beror på avrundningar.

Hur viktig eller oviktig är maten på det resmål du väljer?

Mycket viktig 34 procent

Ganska viktig 52 procent

Inte viktig 11 procent

Vet ej 2 procent

Källa: Resebyrån Tickets Novus-undersökning, som är riksrepresentativ och har 1117 respondenter. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.