Resesidan.se om Amos Andersons Villa
Nyheter,  Restips,  Upplevelser

Amos Anderson Villa, Söderlångvik

Nära Kimitoön i trakterna av Åbo ligger Söderlångvik, Amos Andersons villa och sommarställe.

Idag är villan ett museum över denna magnats liv och konstintresse.

Resesidan.se om Amos Anderson

Amos Anderson är en stor kulturpersonlighet, tidningsutgivare, försvarare av konsten och godsägare. Född i Åbotrakten och uppväxt bland annat i Helsingfors. Han blev snabbt affärsman och industrimagnat och ägde många fastigheter i Helsingfors. Han var även verksam i bland annat Huvudstads Bladet, Svenska Teatern och Åbo konsthall

År 1927 köpte han Söderlångvik Gård till sitt sommarställe. Muséet berättar hans livshistoria och gården förvaltas fortfarande enligt hans sista vilja.

Resesidan.se om Amos Andersons Villa

Amos Anderson uppskattade det vackra

Söderlångvik har varit bosatt ända sedan början av 1500- talet. Bara en kort tid på 1600- talet har Söderlångvik legat öde. Ägarna har under dessa århundraden varit många. År 1927 köpte Amos Anderson gården, och 1934-35 lät han bygga om huset enligt W.G. Palmqvists ritningar. Huset påbyggdes med en annan våning och vitrappades. Under åren 1937- 38 fick byggnaden dessutom flyglar i tegel, med öppna altaner kantade av balustrader. Parken är ritad i slutet av 1930-talet av Paul Olsson

Resesidan.se om Amos Anderson

Amos var en stor konstälskare och han samlade dåtidens stora konstnärer till sin sommarbostad. Han sponsrade unga konstnärer och var inblandad i många olika projekt.

Samlingen idag består av hundratals konstverk, bara i Amos privata samling finns det över 250 stycken. Huset är sedan många år tillbaka öppet för allmänheten och Söderlångvik är även känt för sina fina trädgårdar och de stora odlingarna av äpplen. Passa på att prova Söderlångviks äppelmust i det fina kaféet.

Resesidan.se om Söderlångvik

Ta även en promenad upp på toppen av det lilla berg som finns i närheten, utsikten är magnifik. Promenaden är inte så svår, men det är bitvis ganska brant och man promenerar på en smal stig. Här uppe finns även vikingagravar att besöka.

I den lilla butiken kan man köpa gårdens egna produkter som saft, sylt, honung mm.

Det är en trevlig halvdagsutflykt att göra och har du någon timme över, passa även på att besöka det söta lilla samhället Fiskars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.