Minikryssning till Helsingfors 1
Europa,  Inspiration

Minikryssning till Helsingfors

FI6Vill man verkligen se lite nytt och inte åka långt bort kan vi rekommendera en minisemester med båt och Helsingfors.

Har man några dagar till på sig skall man se den vackra skärgården i Finland. Den är lång och ombytlig.

FI1Vår överresa gick med MS Mariella, en båt som delvis nu är renoverad, både i hytter och nöjesdel samt restauranger. Vi hade bokat tid i restaurangen Plate, en av båtens nya restauranger. Här serveras antingen en 5- eller 7-rätters meny. Om man vill kan man även lägga till ett vinpaket med passande viner till. Vi hade valt 7-rätters meny och valt en kött- respektive fiskmeny.
Rätterna är inte bara vackert upplagda utan även nytänkande och intressanta, för att vara på ett kryssningsskepp i Östersjön. Här andas både nyskapande och modernt.

Restaurangen är med modernt inrett med olika typer av stolar och bord, likt en trendig bistro i New York. Vinlistan är fin och priserna är väldigt bra.

Helsingfors

Ankommer mitt i Helsingfors

Helsingfors är en stad som under de sista åren utvecklat sig enormt. Idag finns det massor av trendiga barer, restauranger och coola butiker.  Sommartid har staden en mängd turister och det sjuder och kokar på gatorna. De flesta vandrar längs med Esplanaden och ner till Salutorget, en del kikar på Presidentens bostad (bilden ovan) och köper sig en munk på Salutorget.

Vill man äta gott så är det lätt i Helsingfors. Här kan man äta allt från finsk husmanskost till asiatiska läckerheter, och allt annat där i mellan. Gå gärna till den nyöppnade krogen Bronda (intill svenska Teatern) och prova en av deras läckra drinkar. Restaurangen har vunnit internationell uppmärksamhet för sin fina och sobra inredning. I samma koncern ingår även den populära Farang.

Kvällstid så finns massor med barer och kvällsnöjen, vilket är kul, då Helsingfors är en relativt liten huvudstad. Nästan överallt kan man sitta ute och ta sig ett glas att dricka. Torni (Tornet) bjuder på en fantastisk utsikt över staden och är en av stadens högsta byggnader, Tornet ligger i Sokos Hotel Torni.

FI5
Sugen på något sött? Fazer Café är då ett måste. Detta café har legat på Glogatan sedan slutet av 1800-talet och är idag en modern klassiker. Marc Levengood har berättat att när deras köksa hade dött så åt de alla sina måltider här. På bilden är en Omena Hyvä (Omena=äpple, Hyvä=bra) och det är äpplen inbakade i maräng tillsammans med vaniljsås. Akta så ni inte sväljer tungan!

FI3
På Boulevarden ligger Hotel Indigo, för tillfället stadens nyaste och hetaste Boutique Hotel. Designen är i smakfull, igenkännande, enkel finsk design i ljusa träslag och färger. På samma gata ligger många småkrogar och butiker och det är ett varm atmosfär i området. Nära ligger även båtvarvet och marina och det är en fin promenad att göra, gå runt Eira (stadens finaste stadsdel) och se den gamla mattvättarställningen nere vid hamnen.

FI4

Köp med dig ett par kartonger av Brunbergs Kyssar (som Mums Mums), de finns i smakerna, choklad, kaffe och jordgubbe och är förrädiskt goda. Av samma firma kan man även köpa attans gott godis, framför allt deras lakrits och salmiak. Brunbergs är ett gammalt företag och likt Fazer nästan som en institution.

Helsingfors, likt Stockholm, är trevligast att besöka på sommaren, staden blommar ut och det är något internationellt över det hela. Tyvärr är det för få svenskar som upptäckt den nya, moderna staden. Har ni inte varit där på länge så boka nästa resa nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.