Att leva och bo i Qatar 3
Städer,  Upplevelser

Att leva och bo i Qatar

Många drömmer om att flytta utomlands ett par år, Vicotria och hennes familj flyttade till det mer annorlunda landet Qatar.

 

Flygvärdinnan Victoria Granström flyttade med sin man och två små barn till Qatar och började ett nytt liv, långt ifrån vardagen här hemma. Läs här om hennes liv och upplevelser från den arabiska halvön.

Boendet i Doha är mycket dyrt. Efterfrågan har drivit upp priserna. De flesta företag betalar eller ger bidrag till boendet i Qatar. Här kan man bo i en fristående villa, lägenhet eller i s.k. compounds. Vi valde att bo i ett compound som har bevakade grindar, poolområde, lekplats och tennisbana. Barnfamiljer väljer oftast att bo i compounds för närheten till vänner och mera socialt umgänge.

Det är vanligt för dem som bor här att ha en inneboende hushållerska. Qatarierna har oftast flera, en som städar, en för matlagning och en barnflicka för varje barn.

Den lediga tiden tillbringar många i de luftkonditionerade varuhusen. Där finns allt – bra shopping, restauranger, bio och lekplatser. Under hela året kan man bada och sola så det är en vanlig fritidssyssla här. Vill man se lite grönområden i Doha så beger man sig antingen till golfbanan eller Aspire Park. I Aspire park samlas många för umgänge eller träning.

aspre_park

Vandring i Aspire Park

Skolorna här håller god standard och följer brittisk eller amerikansk curriculum. Avgifterna är väldigt höga men betalas ofta av de företag man är anställd hos.

 Den stora utmaningen när vi flyttat hit var trafiken. Med all denna saliga blandning av nationaliteter i trafiken kan den inte bli annat än helt galet. Olycksstatistiken är otroligt hög och det rekommenderas att ta det lugnt i trafiken, alltid använda bilbälte och barnstol för barnen. Under tiden vi bott här så har vägarna förbättrats betydligt.

En annan utmaning här är att planera sin tid. Här tar allt tid, mycket beror på trafiken men också arbetssättet och mentaliteten. Man blir hänvisad hit och dit och ingen vet någonting. Det är alltid lika tillfredställande när saker och ting fungerar och äntligen blir klart.

Qatar blir intressant tack vare alla olikheter

Qatar är ett muslimskt land och här ska man klä sig med respekt för kulturen. Inom compoundet kan man klä sig hur man vill och vara vid poolen i bikini. Ute på stan ska man täcka axlar, dekolletage och ben. Detta var för mig lite ovant i början men man kom snart in i vanan att klä på sig även i 50 graders hetta. Reglerna på hur man ska gå klädd höll på att luckras upp men reglerna börjar skärpas igen. Första året vi bodde i Qatar vaknade vi till böneutropen varje morgon vid 4 tiden, nu har vi vant oss även vi dem och man hör dem knappt längre.

Qatar är ett tryggt land med väldigt låg kriminalitet. Jag har aldrig blivit bestulen eller hotad här. Det är tryggt att ta taxi och vara ute på kvällarna. Om någon skulle göra något straffbart utvisas man direkt ut ur landet och får aldrig komma tillbaka.

Qatar

 

Qatars heta öknen

Livet som expat i Qatar är relativt lätt att leva. Förutom den hemska trafiken och de heta sommarmånaderna är det som att leva i en lyxbubbla. Man har sol varje dag, bra inkomst och hjälp med det mesta, allt från att packa kassar i mataffären till att tanka. Men bakom den lyxiga fasaden finns en baksida, det finns människor som inte har det lika bra. Alla dessa gästarbetare som arbetar här. De sliter för en mycket liten månadspeng för att försörja sina familjer i sitt hemland. De bor flera stycken i ett litet rum och får träffa sina familjer kanske en gång vart tredje år, beroende på hur långt kontrakt de skrivit. Jag brukar ofta ge dom några vänliga ord och dricks, det är det lilla man kan göra för dem. Orättvisan och den behandlingen gästarbetarna får, samt att religionen Islam så hårt kontrollerar människorna, genomsyrar landet negativt. Det är baksidan med Qatar.

Dessa tre år som vi har bott här tre har varit mycket innehållsrika. Jag har fått tillfälle att lära känna nya människor från olika länder, lärt mig leva i ett arabiskt land och anpassa mig efter dess kultur.

Jag har en del arabiska vänner som jag umgås med och de är mycket gästvänliga och generösa. Ibland är det svårt att tyda deras sätt men man får gå på sin intuition. En gång när jag hälsade på min väninna från Saudi Arabien fick jag och barnen med oss en gåva hem, två fåglar i en bur. De tycker mycket om barn och älskar att ge bort gåvor.

Mina arabiska väninnor går på gym endast för kvinnor och måste fråga om lov av deras män i allt de ska göra. Deras män styr och bestämmer allt de gör. Vi lever verkligen olika liv och det har varit spännande att få ha lärt känna dem och deras kultur.

Mina år i Qatar har fått mig att uppskatta Sverige ännu mer, alla årstider, gröna ängar, frisk luft och FRIHETEN!

För mig och min familj har det varit en erfarenhet och ett äventyr att bo och leva i Qatar –ett äventyr vi aldrig kommer glömma.

Snart kan ni även ta del av Victorias tips på vad man skall göra på ett besök i Doha.

 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×