Chicago, staden i USA som har allt 6
Restips,  Upplevelser,  Weekendresor

Chicago, staden i USA som har allt

Vill man uppleva en storstad i USA men inte L.A eller New York? Då är Chicago rätt plats att åka till

chicago

Under 30-talet så tävlade Chicago och New york med varandra om att ha de flesta och största skyskraporna i landet. Både den gamla och den nya delen av Chicago kantas av höga hus och vackra byggnader. Senaste tillskottet på denna karta är Trump Tower. Med sina 352 meter och 92 våningar är den näst högsta byggnaden i Chicago. Högst är ännu Willies Tower, förut kallad Sears Tower. Trump Tower är hotell och kongresscenter med restauranger och fina barer. De har en trevlig takterrass att besöka.

Chicago, staden i USA som har allt 7

Trump Tower, Chicago. Foto: Solarwind

En av behållningen med Chicago är just alla de fantastiska byggnaderna som finns i staden. På båda sidor om Chicago River hittar man många spektakulära skyskrapor och hus. Varför inte sätta sig på en båt som åker längs med floden och njuta av husen? Architechtural Tour avgår en gång per timme under högsäsong. Husen i Chicago har mycket historia att berätta. Här finns bland annat Al Capones berömda torn, där hans kontor sägs vara allra högst upp i huset. Idag är det många av husen som har hål kvar i sig efter gangstertiderna i Chicago. Man kan även ta en guidad Gangstertur om man önskar.

Chicago, staden i USA som har allt 8

Marina City, ett av två runda torn i staden. Det första med självparkerande garage

Chicago, staden i USA som har allt 9
Willis Tower, högsta byggnaden i Chicago.

Chicago är bättre än New York

Många av de höga husen erbjuder naturligtvis underbara utsikter, för den som vågar sig upp, och i Willis Tower kan man även kliva ut i glasboxar som hänger utmed fasaden, för att förstärka känslan av hur högt upp man är.  I Hancock Buildning så tar man hissen till översta våningen och där finns både restaurang och en trevlig bar att besöka. Vackrast är det när solen håller på att gå ned.

Chicago, deep dish pizza I Chicago skall man även äta! Länge var staden känd för sin goda mat och det otroligt stora utbud av restauranger som finns. Ännu idag så har man gott ryckte om sig att servera bra mat i nya spännande koncept. En av stadens unika rätter är Chicago Deep Dish Pizza. Mer lik än paj, än en pizza, tycker vi. Rätten är nästan som ett pajskal där man lagt alla ingredienser i skalet som sedan gräddas av med en mängd ost. Det är inte något för alla… Men i Chicago hittar man så många bra krogar, är man sugen på stekar finns en uppsjö av restauranger att välja på. Vårt tips är att inte enbart gå på att restaurangen funnits länge, då finns risken att ni hamnar på en bra krog med fantastiskt kött, men kanske med en inredning och servering som passar mer in på 50- och 60-talet.  En annorlunda och bra restaurang är Texas de Brazil.

Här serveras kött i alla former, så mycket man orkar äta. Grön sida på ditt “köttkort” betyder: Servera mer! Röd sida betyder: Vänta lite! Något annat man är ensam om är: Flygande Vinkypare.

vinkypareEn flaska vin kommer flygande

Vinet lagras i enorma rum och för att komma åt några av dessa, prisvinnande, viner så måste kyparen, hals för huvud, kasta sig ut likt en bungyjump och hämta vinet. Kanske mer show än annat, men häftigt är det.

Skaldjur och fisk, asiatiska restauranger, amerikansk comfort food, enorma portioner, hög musik – man hittar allt på restaurangsidan i Chicago och vill man dessutom kanske lyssna på jazz så är detta staden att åka till. Här finns mängder av jazzklubbar att besöka. En sak är säker i Chicago behöver man inte gå hungrig. Ett måste att besöka är Ralph Lauren Restaurant. Det är trångt, stökigt och massor av folk. Hit går man för att ses och synas. Bordsbeställning är till 90% att rekommendera. Man kan ha tur och få plats i baren, den lika trång, och njuta av atmosfären och en kall dag, den varma brasan.

ralph

Ralph Lauren Restaurant

Shopping är naturligtvis en stor del av ett besök i Chicago. Här är möjligheterna nästan med oändliga. Det är även väldigt enkelt att vara turist och handla i denna stad. Man har i modern tid byggt en gata, 1,6 kilometer lång bara för shopping. The Magnificent Mile (Michigan Avenue) sträcker sig från Lake Michigan i norr till Millenium Park i söder. Från nya Chicago in i gamla, kan man säga. Nya delen kantas av både exklusiva butiker till shopping mall. Vill man handla dyra Tiffany smycken eller väskor från Louis Vuiton är det hit man skall. Nära dessa hittar man även H&M, Express, Abercrombie & Fitch och Holister.  Kläder, generellt sett, är många gånger halva priset mot i Sverige och på rea här är priset oftast nedsatt 50-70%.

MICHIGAN-AVE1Michigan Avenu

Alla kända varuhus finns längs med denna gata, Bloomingdales, Saks Fifth Avenue, Nordstroms, Neiman Marcus och det populära Water Tower Place. När man vandrat hela gatan fram och korsat över Chicago River så kommer man in i den gamla delen av staden. Här ligger lite mindre butiker och en del Out let-butiker. I gamla delen hittar man inte någon av de finare butikerna. Vi närmar oss då även själva Down Town och fler kontor och bankbyggnader dyker upp här.

Millenium Park blir så nästa anhalt. Här finns bland annat den berömda fontänen från tv-serien Våra värsta år. Men parken är även känd för sina planteringar och skulpturer. Flertalet museum finns här och ett av dem är Art institute of Chicago. USA’s främsta konstmuseum är det många som vill säga. Ta tid på er, det behövs här. Ett luftigt och vackert museum med många paviljonger att besöka. Grant Woods kända American Gothic, hänger här.

American CothicStaden har en mängd intressant muséum. Här finns allt från teknik och akvarium till indianutställningar, politiska museum och design. Stort som smått. Genom att ta en Hop on / Hop off tur kan man komma fram till många av stadens museum och samtidigt få lära sig ett och annat om staden. Många är det som vill besöka det kända Wrigley Fields – en av landets äldsta basebollbanor, hemmaplan för Chicago Cubs. Denna klassiker byggdes redan 1914 och tar emot ca 41.ooo besökare.

Chicago har även ett stort HBQT-liv och en hel stadsdel som kallas Boys Town. Här vimlar det av gay-barer, restauranger, butiker, klubbar och gym. Chicago Pride är en väldigt stor tillställning som lockar besökare från hela världen. Chicago har även många musik- och kulturfestivaler. De varma somrarna lämpar sig väl för utomhusevent. Lake Michigan är bara något kvarter från Down Town och här finns även stränder att ligga och sola på. Vår och sommar är bäst att komma hit, vintrarna är ibland hemska. Riktigt kalla och isande vindar. Ofta råder förbud att gå ut på grund av kylan. Chicago är ändå staden man återkommer till gång på gång på gång, det finns så mycket att se och göra, äta och dricka. Staden är ren, välskött och invånarna trevliga. Vi rekommenderar verkligen ett besök här!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.