Att resa under Covid-19 pandemin
Europa,  Nyheter

Att resa under Covid-19 pandemin

Det är många som är riktigt sugna på att resa nu och många tar några små avstickare för att få lite sol och värme och miljöombyte. Att resa under Covid-19 pandemin är inte så lätt som många kanske tror.

Idag är det nästan  helt omöjligt att veta hur man skall göra om man har lust att åka iväg på en liten tur. Vilka länder har öppet? Vilka är stängda? Vad krävs för att kunna bli insläppt i landet man vill åka till?

IATA Travel Centre kan man söka via en karta, land för land för att se vad som just krävs av det landet för att kunna komma in. Den här kartan är ett väldigt bra verktyg att förlita sig på då den uppdateras hela tiden, av just personalen från IATA. Dessa följer sin regions utveckling vad som gäller för in- och utresor och uppdaterar sedan den gemensamma sidan.

Det är länderna själva som bestämmer vad som skall gälla, varken flygbolag eller IATA har med saken att göra. De skall bara se till att passagerarna som flyger in följer de rätta reglerna.

Att resa under Covid-19 pandemin

På bilden ovan kan man läsa att för att resa in till Spanien så är det stängt fram till 31/3 2021, förutom… sedan kommer alla länder inom EU på rad. Detta följs av andra restriktioner för passagerare från andra länder, de som är i transit mm. Här kan man även läsa för att resa till Spanien under Covid måste man ha ett PCR-test som inte är mer än 72 timmar gammalt plus att man måste fylla i en hälsodeklaration, antingen online eller via en app som heter Spain Travel Health.

Att resa under Covid-19 pandemin kan vara krångligt

Utan PCR-test kan man inte checka in på planet. Så på Iata Travel Center finns bra info att hämta hem. Det är ju trist att åka ut till flygplatsen och sedan inte komma ombord för man missat något.

Alla länder har olika regler, det gör att det är väldigt krångligt att åka ut just nu. Reglerna kan ändras med kort varsel med. Det är passagerarens ansvar att vara påläst.

Resesidan tipsar om resor till Italien

Vill man ta sig en tur till Italien måste man ha ett negativt Covid-19 resultat som inte är äldre än 48 timmar. Det framgår även att man som svensk resenär kan bli satt i en isolering på 14-dagar.  Man behöver även fylla i en hälsodeklaration, som kan göras online.

Vart tar man PCR-test?

Idag kan man få ett PCR-test på många ställen. Priserna kan variera mellan de olika leverantörerna av testerna. Behöver man Expresstest med svar samma dag kan det kosta allt mellan 1995-2500 kr per person. Här följer ett axplock på utövare som har testningar på flera ställen i Sverige.

PCR-testet går fort att göra, jag har själv gjort detta, det tog mig under 5 minuter från det at jag kom in, registrerade mitt pass till att jag blev hänvisad bakom en pappvägg och svabbad i näsan. Och ja, det känns, inte ont, men jag tyckte det var rätt obehagligt, för man måste rätt långt upp i näsan för att svabba runt. Vi skulle få resultatet inom 48 timmar och vi hade 72 timmar på oss innan man skulle neka oss inträde på resmålet.

Efter cirka 60 timmar kom så e-post med besked, jag var negativ och därmed klar att kunna resa iväg. Väl på Arlanda gick det smidigt att checka in. Mask skall bäras när man kommer in i terminalerna på Arlanda, mask skall bäras under hela flygningen med. Uppvisning av negativt covid-19 vid incheck, hälsodeklarationen för Spanien, gjord i appen så det var bara att gå mot planet och gå ombord. Ett par timmar senare landade vi och såg fram emot ett par dagar med sol och god mat.

Regler att följa, Utegångsförbud, stängda restauranger

Tänk på att det även är lokala regler och lagar att följa när man har kommit fram. Under våra dagar i Spanien fick man vara ute fram till kl. 23:00 sedan var det utegångsförbud. Det fanns inte så många andra restriktioner, förutom att man alltid måste ha mask på sig när man är utomhus. En dag efter det att vi åkte hem, införde man utegångsförbud från kl. 18:00. Alla restauranger måste stänga kl. 16:00, förutom att servera Take Away.

Det är kanske inte den bästa tiden att resa nu, det förtar lite av glädjen att uppleva och se när man inte helt kan röra sig fritt. 2021 kanske blir en het Hemester-tid i Sverige, likt förra året. Om ni vill ha lite inspiration, sök efter svenska turistbyråer på Resesidan. De lämnar ett par tips om vad man måste se och göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.