Sevärdheter på svenskarnas "Bucket list" | Resesidan.se 3
Inspiration

Sevärdheter på svenskarnas “Bucket list” | Resesidan.se

Sevärdheter är kanske inget man går runt och tänker på när man är ute och semestrar eller reser. Men de finns ju där, överallt. Här är listan på vad vi svenskar vill se.


sevärdheter

Så kallade ”bucket lists” innehåller ofta resmål och sevärdheter av olika slag. Därmed frågade Ticket svenska folket vilka sevärdheter utanför Europa de helst skulle vilja uppleva. Den sevärdhet som får allra flest röster av svenskarna är ingen mindre än Grand Canyon. På andraplats hamnar Stora Barriärrevet, tätt följt av Kinesiska Muren. 

Att se och uppleva saker på resan har blivit allt viktigare bland svenska resenärer och enligt Tickets Novus-undersökning finns det ett stort intresse av att uppleva storslagna sevärdheter världen över. Grand Canyon i USA toppar listan med 39 procent av rösterna.

– Att Grand Canyon hamnade i topp var inte oväntat. Svenskarnas USA-feber håller i sig och att bila i USA är väldigt populärt just nu. En dröm som många har och som en del har valt att förverkliga i sommar är att bila från kust till kust och bocka av flertalet sevärdheter och upplevelser under färden, däribland Grand Canyon, säger Maria Gertell, kommunikationsansvarig på Ticket.

Vilka sevärdheter är intressanta?

Vilka sevärdheter man anser vara mest intressanta varierar något kvinnor och män emellan. Taj Mahal och Frihetsgudinnan är exempelvis mer lockande bland kvinnorna än männen. Män tycks i större utsträckning än kvinnor vilja uppleva Yosemite National Park och Himalaya. Den sevärdhet som fick minst antal röster var Gyllene Pagoden i Myanmar, tidigare känt som Burma.

– Skulle vi genomföra samma mätning om fem till tio år vågar vi anta att Gyllene Pagoden skulle hamna betydligt högre upp på listan. Sedan Myanmar/Burma öppnades för turism har intresset för landet ökat markant, även om det är långt ifrån en massturism vi ser, säger Maria Gertell.

För ett år sedan när Ticket ställe frågan vilka sevärdheter inom Europa som svenskarna helst skulle vilja uppleva hamnade Colosseum i topp, följt av Eiffeltornet och Akropolis.

Topplista – Sevärdheterna som svenskarna helst vill uppleva utanför Europa

1. Grand Canyon, USA, 39 %
2. Stora Barriärrevet, Australien, 38 %
3. Kinesiska Muren, Kina, 37 %
4. Niagarafallen, Kanada/USA, 33 %
5. Machu Picchu, Peru, 29 %
6. Frihetsgudinnan, USA, 23 %
7. Pyramiderna, Egypten, 21 %
8. Yosemite National Park, USA, 18 %
9. Taj Mahal, Indien, 18 %
10. Klippstaden Petra, Jordanien, 17 %

*Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Ticket. Den har ett riksrepresentativt urval av den svenska allmänheten med 1 308 respondenter mellan 18 – 79 år. Undersökningsperioden varade mellan den 6 – 11 februari 2014. På frågan fick respondenterna ange fler än ett svar, varpå den totala procentsatsen överstiger 100 %. 

Källa: Ticket Privatresor, Reseblogg

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×