Bergman, Trollflöjten och 1700-talstapeter 1
Kultur och Historia,  Nyheter

Bergman, Trollflöjten och 1700-talstapeter

DrottningholmI sommar kan man följa med på flera spännande temavisningar i Drottningholms Slottsteater, inom ramen för Esprit! Lär mer om 1700-talstapeter, Ingmar Bergmans Trollflöjten, scenmaskineriet och trompe l’oeildekoren i salongen.

27 juli, 31 juli, 2 augusti, 5 augusti och 7 augusti kl 15.00:
Ingmar Bergmans världsberömda filmatisering av Trollflöjten utspelar sig på Drottningholmsteatern, men spelades in i en skalenlig modell, i år är det 40 år sedan! Teatervetaren Péter Balás har sedan han första gången såg filmen fascinerats och fördjupat sig i det spännande projektet och tar oss nu med på en visning. Har du sett filmen kommer du att känna igen alla detaljer. På engelska.

10 augusti, 16 augusti och 14 september kl 11.00:
Teaterns scenmästare Christer Nilsson tar oss med på en spännande visning bakom kulisserna, där vi tittar närmare på teaterns unika maskineri, som är helt i trä och drivs med rep och handkraft. Här arbetar ca 20 personer varje föreställning för att få kulisserna att skifta, vågorna att rulla och falluckorna att öppnas. Visningen är på engelska.

15 augusti kl 15.00, 13 september och 27 september kl 14.00:
En visning om trompe l’oeil-dekoren i Drottningholmsteaterns åskådarrum. Trompe l’oeil är franska för att “lura ögat”. Tekniken, som har använts inom den västerländska konsten sedan antiken, bygger på visuella illusioner som uttryck för en önskan att sudda ut gränsen mellan verklighet och fiktion. Konstvetare Anna Lindmark tar oss med in i den magiska salongen och berättar om vilken inverkan dekoren har på rumsupplevelsen.

30 augusti och 26 september kl 11.00:
Ingenstans i Sverige finns så många bevarade tapeter från 1700-talet som på Drottningholms Slottsteater. Följ med på en visning med konstvetare Anke von der Heyde genom Armfelts våning, primadonnelogen och museilogerna där teaterns unika samling av 1700-talstapeter finns. Tapeterna har nyligen rengjorts och konserverats.

Biljetter via www.ticnet.se eller i Teaterboden Drottningholm, tel 08-759 04 06

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.