Europa, Sol & Bad

Cattolica, Italien | Resesidan.seUtmed den italienska ostkusten ligger många semesterorter, Rimini, Riccione och Cattolica är några av de mer kända. Följ med till Cattolica!

cattolicaStrandremsa, Cattolica

Cattolica en söt liten stad

Cattolica är en liten söt semesterby strax söder om Rimini. Området staden ligger i i Italien kallas Emilia Romagna och anses även vara en av landets främsta matområden.

Härifrån kommer bland annat bolognese-sås, från Bologna och parmaskinkan från Parma. Området är även en viktigt jordbruks del av Italien och odlar mycket spannmål och majs. Cattolica ligger utmed den italienska rivieran och har de större städerna Riccione och Rimini norr om sig. I och med att Cattolica är en ganska så liten stad är allt centralt placerat. Hotellen är ganska så många och stranden kan ibland upplevas som ett  hav av solstolar och turister. Det charmiga med staden är att det nästan enbart är italienare som turistar här och i augusti är det proppfullt på hotell och stranden.

cattolica-ce4ca8d2c64f99f933eb97a371880b25

Fontänen mitt i standen

Ett besök här bland all lokalbefolkning gör att man snabbt anpassar sig efter deras rytm. Det innebär att man är tidigt uppe för att äta en snabb frukost och sedan bege sig till stranden. Varje hotell har en egen strand, eller rättare sagt en del av stranden som sköts av en strandpojke. Här finns solstolar att hyra, parasoller och duschar och toaletter. Stränderna är välskötta, de krattas och sopas flera gånger om dagen, här hittar man inget skräp eller fimpar. Det är det man betalar för. Även om det kan vara så mycket folk att man tror hela Italien är på en och samma strand.

Till lunch går man tillbaka till hotellet och äter en rejäl lunch och efter det intas siesta. Stränderna blir nästan öde mellan 12:30-16:00. Även butikerna tar siesta då. Kan vara bra att tänka på för oss nordbor som inte är vana med detta. Speciellt om man reser in till Rimini för lite shopping. Från ca 16:00 är alla tillbaka på stranden igen och här ligger man tills solen går ner. Riktiga italienare har med sig en mängd med mat till stranden och det äts och dricks konstant.

cattolica_2-904fe6a0bdadfae1bfb5fba88fdde827En av gatorna i Cattolica

Cattolica är en trevlig liten stad med några få gator inne i centrum, allt är nära och det sprudlar av liv och rörelse. Det är ändå ganska så stilla på kvällarna. Man samlas runt fontänen, köper lite glass, tar ett glas på en servering. I området finns även de riktigt stora diskoteken, de som tar upp mot 6000 gäster. Mellan Rimini och Cattolica finns en handfull av dessa giganter till disco och de öppnar runt midnatt och stänger när solen går upp igen.

3_Italian-PizzaItaliensk pizza

Naturligtvis är maten en stor del av semestern och det italienska köket är ju världens mest populära kök. I italien så finns inga försvenskade pizzor med extra allt. Här äter man dem med renodlade smaker. Tomat och mozzarella är basen och sedan lägger man till en topping till, exempelvis svamp eller skinka, men man blandar inte ihop tre till fyra olika smaker. En gång beställde jag en pizza med salami och hörde hur servitören muttrade “han vill ha en tyskpizza!”

Kom ihåg att beställer man en köttbit på restaurangen så måste man även beställa in tillbehören, det kommer som oftast inte med. Den typ av potatis, sallad och eventuell sås man vill ha.

San_Marino-wallpaper-660x330San Marino

Ganska nära Cattolica ligger San Marion, ett paradis för alla som gillar att handla. 1631 blev San Marino en egen stat, innan dess så styrdes detta mickroland bland annat av påven.  Omgärdat av Italien uppe i Appeninerna finns denna vackra stat. Var beredd på att det är fullt med besökare här och det är trångt och gemytligt. En del bra fynd kan göras, solglasögon och smycken, läder är något som säljs. Vidare kan man naturligtvis köpa olivolja, keramik och andra lokalt producerade produkter.

Adriatiska rivieran är absolut värt ett besök, det är puls, liv och rörelse. Här är även varma bad och solgarantier under sommarmånaderna. Här finns även hotell som passar de olika plånböckerna, allt från de lite mer enkla till små sköna boutique hotell.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×