Grythyttans Gästgivaregård 3
Hotell,  Inspiration,  Weekendresor

Grythyttans Gästgivaregård

Grythyttans GästgivaregårdGrythyttans Gästgivaregård, Grythyttan

Sedan 1640 har Grythyttans Gästgivaregård serverat god och uppskattad mat till svenska folket och gör så än idag. Grythyttan sattes på kartan för många hundra år sedan och då främst för att man hittade järnmalm. Man har kunnat härleda en av hyttorna så långt bak i tiden som till 1363. Under 1400- och 1500-talet var malmbrytning och järntillverkning som allra störst och i början av 1600-talet började malmgruvorna att sina. Som tur var så hade Karl IX gett order, år 1606, om silverletning och 1628 hittar man silver och järnet glöms då bort.

Den förste gästgivaren blev Anders Larsson.  Anders drev gästgivaregården med sin fru fram till 1699 och när han dog tog hans dotter över driften tillsammans med sin make. Dottern överlevde tre äkta män och när hon själv dog övertogs driften av hennes son, Lars. Allt eftersom åren gick så började gästgivaregården förfalla och under 1960-talets mitt var kommunen splittrad om man skulle bevara de gamla husen eller låta modern byggnation ta vid.

GrythyttanDe gamla husen i Grythyttan

1970 påbörjades i alla fall renovering av gästgivaregården och i tidigt skede så hittade man ett gammalt fångvalv under det gamla köket. Valvet är idag en av hotellets matsalar.

ValvetValvet, en glömd fånghåla

1973 startade så Carl Jan Granqvist sin karriär som gästgivare i Grythyttan. Många var dem som inte trodde på att han skulle klara av att driva gården, men envis och med sitt stora kontaktnät lyckades han åter sätta Grythyttan på kartan och skapa ett matmecka i Sverige. Många var det som fick skriva upp sig på väntelista för att få besöka gästgivaregården och alla stora svenska kockar har varit kökschefer, Leif Mannerström, Gert Klötzke, Örjan Klein – för att nämna några

Rum på Grythyttans GästgivaregårdEtt av de ombonade fina rummen

Idag är Grythyttan ännu en oas för mat och dryckesälskare från hela världen. Hotellet har runt 50 individuellt inredda rum och för Carl Jans anda vidare, att man skall umgås med varandra. Det vill säga, vill man se på tv så får man söka sig till en av de allmänna salongerna. Idag samarbetar även hotellet med Måltidens Hus, en kock och serveringsskola som Carl Jan startade upp. Gästgivaregården satsar på närodlat mat och ekologiskt så långt det är möjligt. Man har ännu en av Sveriges bästa vinkällare och var fredag och lördag kan man besöka den, man går då genom Valvet för att komma dit. Här finns några rariteter som bara finns här.

Skifferklädda badväggarEtt av badrummen med den kända Grythytte skiffern

Grythyttan är inte bara mötesplats för mat och dryckesälskare utan även plats för möten och konferenser och en mycket populär plats för bröllop och fest. Konferensrummen är nyrenoverade och ligger avskilt i en egen flygel och precis som rummen så är de alla individuellt inredda. Stallet är den största matsalen och här hålls många fester och bröllopsmiddagar.  Idag kan man även komma till Grythyttan med tåg, samarbete har startats för att flera skall kunna upptäcka orten, hotellet och maten. Det är snabbt och tryggt och ingen behöver tänka på att köra.

Stallet, plats för festStallet, festlokal

MatsalMatsal

SalongI salongen kan man med fördel njuta kafferep eller goda drycker.

Besök deras hemsida: http://www.grythyttan.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.