Gulet, Fantastisk segling i Turkiet 4
Europa,  Kryssningar,  Sol & Bad

Gulet, Fantastisk segling i Turkiet

Har du hört talas om en gulet? Om inte så är det en båt som härstammar från Turkiet. Från början användes båtarna som handelsfartyg men idag används dem som kryssningsbåtar. Det är här Gulet, segling i Turkiet.

Förr i tiden var båtarna enkla, även då i trä, och hade inte några större bekvämligheter. Idag är de ännu byggda i trä och erbjuder bland annat luftkonditionerade hytter, även om de är enkla, duschrum, toaletter. Här finns även enkla platser för matservering och ett litet större soldäck, som delvis är skuggat och klätt med mjuka dynor.

Gulet

Det finns olika turer man kan göra med en gulet. Reser man med charter så finns det garanterat en dagsutflykt att göra med researrangören, men det kan även vara värt att kolla upp priser för en mindre grupp själva. Oftast är det inte så dyrt och kan bli billigare än om man åker i en arrangerad tur. Kom ihåg då att man själv måste arrangera transport till och från båten. I vissa fall ingår detta när man hyr en gulet. Vi tog denna turen ut från Marmaris.

Guletkryssningar kan göras från de flesta turistområdena i Turkiet men även i Kroatien.

Gulet, kryssning för en dag

VI gjorde i alla fall en dagskryssning som gick ut från en liten marina i Marmaris. I vår tur så ingick hämtning från den villa vi hade hyrt i bergen, strax ovanför Marmaris.  Tidigt på morgonen kom minibussen och körde oss till vår gulet. Strax innan kl 08:00 var vi på plats och kapten Deniz tillsammans med sin son och en till matros, hälsade oss välkomna.

Vi var bara fyra stycken så att kliva ombord och åka iväg tog inte mer än tio minuter. Vi började denna härliga dag med att äta en turkisk frukost.

Gulet, Fantastisk segling i Turkiet 5

Det var redan över 36 grader på morgonen, så vi satt i skuggan och mumsade i oss, bröd, fårost, oliver, yogurt, ägg, sylt och starkt kaffe. Vatten och apelsinjuice fanns med.

En fördel när man skall på en gulettur är att man behöver inte ta med sig något speciellt alls, badkläder och en handduk, så är man färdigpackad. En och annan bok slank med i packningen med.

Skärgården är underbart vacker, ovanligt grön och vatten har en mjuk grön färg som växlar mot det blå.

Gulet, Fantastisk segling i Turkiet 6

Det blir en härlig dag till havs, vi möter både andra gulets, privatbåtar och lyxiga yachts som är i den turkiska skärgården, för att som vi, njuta av havet och den vackra omgivningen. På båten kan man även köpa läsk, vatten och öl.

Det är så avslappnande att ligga där på solsängarna och bara se omgivningen passera förbi, inget att göra mer än att koppla av. Solen är varm och det har nu gått upp över 40 grader. Tack vare den sköna brisen känns det ändå skönt. 100 i solskydd, så klarar man sig bra en stund.

Badstoppen är underbara

Kapten Deniz har valt ut de perfekta stoppen för oss. Eftersom vi bara är fyra personer att ta hand om kan vi stanna på platser som annars de större båtarna inte kan skulle stanna vid. Första badstoppet är välkommet! Solen är het och vi är alla sugna på att bada. Stoppet ger även besättningen en möjlighet att ta en paus och dricka något kallt.

Vattnet i Turkiet i slutet av juli är varmt. Supervarmt och helt underbart. Temperaturen mäter runt 28 grader och det är bara att kasta sig i.

Från guleten är det bara att hoppa i, kliva över den låga relingen och plumsa i. Härligt!

bad från en gulet

Vi har då inget att klaga över. Medans vi badar och svalkar oss börjar besättningen att förbereda lunch. Det doftar så gott. Men vi får inte nog av vattnet utan ligger kvar och njuter. Sedan kommer Kapten Deniz lille son, som är runt 14 år, och den ende som kan engelska och säger att nu skall vi äta.

Lunch i det fria är det godaste

Och vilken buffé vi får! Först finns där en mängd grönsaker, oliver, mer ost, olivolja och bröd. Till detta serveras sedan både kyckling, lamm och fisk. Allt perfekt lagat och supersmarrigt. Vi dricker kalla Efes, turkiskt öl, och bara njuter. Att sitta så här och guppa på en gulet mitt på havet, är en skön känsla.

Gulet, Fantastisk segling i Turkiet 7

Efter lunchen så seglar vi vidare. Solen är ännu het och varm och vi hinner göra flera badstopp innan det är dags att återvända tillbaka till den lilla marinan i Marmaris. Klockan hinner bli en bit över 17:30 när vi är tillbaka igen.

Vilken fantastiskt dag! Trots att man inte gjort så mycket fysiskt känner man sig rätt trött. Solen och värmen tar på krafterna, helt enkelt. Vi hade cirka 40 minuter att åka för att komma tillbaka till villan, och vi alla fick en välbehövlig tupplur i minibussen.

Till kvällen så körde vi igång grillen vi hade vid poolen i villan, drack lite svalt rött vin och lätt de varma vindarna svepa förbi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.