Hearst Castle - när pengar inte är ett problem 3
Inspiration,  Nordamerika

Hearst Castle – när pengar inte är ett problem

Det finns många vackra och pampiga hus i världen och Hearst Castle tillhör ett av de “värsta” som finns. Ett slott byggt åt en person och dennes ego. Men häftigt är det.

hearst2
Hearst Castle med världens vackraste pool

Vi kan gå tillbaka till mitten av 1800-talet för att hitta “starten” av Hearst Castle. Ett stort landområde köptes in 1856 och 1919 när Mr Hearst ärvde marken var det hela 250,000 hektar mark han fick. Tillsammans med Julia Morgan ritade William Hearst sitt drömslott med trädgårdar, parker, pooler och promenadstråk. Detta lyxboende stod klart 1947 och bestod av 165 rum, allt efter Hearst önskan och med möjlighet att visa upp den spektakulära konstsamlingen han ägde.

Det mest fotograferade på The Enchanted Hill är de två poolerna, Neptune Pool och Roman Pool. Neptune Pool tog över 12 år att bygga, först var poolen mindre och allt efter åren så blev den bara större och större. Från första början var det tänkt att det bara skulle vara en liten damm i trädgården, men Hearst skrev till sin designer att familjen ville ha en pool. Och så blev det.

Hearst CastlePoolen dekorerades med statyer och allt eftersom ändrade den form och utseende. Poolen, som den ser ut idag är 31.69 meter lång, 17,70 meter bred och har häpnadsväckande 1, 306 000 liter vatten. Intressant att veta är att poolen en gång värmdes upp genom vedeldning.

hearst4
Det finns många skrönor om denna otroliga pool och en är att den vid tillfälle fylldes med champagne. Men med tanke på den mängd som skulle gå åt så får vi allt tänka oss att det bara är just en skröna. Poolen har varit tömd på vatten ett tag, för man gör ganska omfattande renoveringar, men den fylldes åt en videoinspelning med Lady Gaga.

hearst5

Idag så erbjuder Hearst Castle en mängd olika turer, några genom Casa Grande, huvudbyggnaden, andra fokuserar på trädgårdar och småstugor och andra visar upp köket och vinkällaren. Överallt så ser man imponerande rum, möbler och ovärderlig konst.

Man kan knappt fatta hur rik denna mannen var, slottet hade sin egen flygplats och ett privat zoo! Mr Hearst ville även att trädgårdarna skulle vara vackra året runt och hundratusentals lökar, perenner och årsblommor och träd planterades.

hearst6

Den andra imponerande poolen är den Romerska poolen som är inomhus. Man har hämtat inspiration från romerska badhus och poolen kantas av statyer föreställande romerska gudar, gudinnor och hjältar. Här inne fanns inte bara poolen utan även “varma källor”, omklädningsrum, träningsrum och en handbollsplan. Badhuset är klätt i små mosaikplattor, antingen djupblå till färgen eller orange. Taken är välvda och mosaikerna bilder stjärnor i taken. Denna pool tog cirka sju år att färdigställa.

hearst7Hearst Castle ligger mellan San Francisco och Los Angeles. Man åker buss upp till slottet, en tur som arrangeras av museet och är obligatorisk för samtliga besökare.

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.