Resesidan.se

Kungligt firande av Nationaldagen på Sofiero

Den 6 juni är det kungligt firande av Nationaldagen på Sofiero slott och slottsträdgård tillsammans med Helsingborgs stad.

Det är jubileumsinvigning och nationaldagsfirande för hela familjen. H.M. Kung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia kommer och dagen blir en folkfest med jubileumsshow, aktiviteter och upplevelser för både stora och små.

Med anledning av Sofieros 150-års jubileum hålls Helsingborgs officiella nationaldagsfirande i år på Sofiero. Det är fri entré och blir en dag full av underhållning för hela familjen. Kungaparet anländer klockan 10.00. Därefter inviger de jubileumsutställningen ”Kungligt Konstnärskap” i slottet. Utställningen är en resa genom flera generationer av kungligt konstnärskap med konst av bland andra Sigvard Bernadotte, prins Eugen och H.M. drottning Margrethe.

En av dagens mest spektakulära händelser är lindans på hög höjd över rhododendronbuskarna av Cirkus Cirkör. Lindansen blir en symbol för Sofias bro som ska byggas över ravinen. Under dagen invigs också jubileumsträdgården av kungaparet ­- en 2 000 kvadratmeter stor trädgård som blir en ny attraktion på Sofiero.

– Sofiero har utvecklats, förändrats och förnyats i 150 år, den andan vill vi fortsätta arbeta i, säger Annika Malmgren, verksamhetschef på Sofiero.

Firandets höjdpunkt är Sofieros jubileumsshow klockan 12.30 med Helsingborgs Symfoniorkester, under ledning av Stefan Solyom och Konserthuskören. Solister är Pumeza Matshikiza, sopran, och Joachim Bäckström tenor. Konferencier är Johan Wester.

Efter jubileumsshowen beger sig kungaparet mot Stockholm och Solliden, men firandet på Sofiero fortsätter med aktiviteter, musik och upplevelser i hela parken tills Sofiero stänger klockan 18.

Med andledning av jubileet har Helsingborgs Symfoniorkester förlagt sin traditionella Nationaldagskonsert till Sofiero. Konserten börjar klockan 14.30.

– Dagen blir en fest där staden Helsingborg kraftsamlat för att kunna erbjuda gästerna ett urval av det allra bästa vi har att erbjuda, säger Max Granström, vd för Helsingborg Arena och Scen, det bolag som ansvarar för 150-årsjubiléet och som Sofiero är en del avSimilar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.