Fem måsten under en weekend i Litauen 2
Europa,  Restips,  Weekendresor

Fem måsten under en weekend i Litauen

En weekend i Litauen har mycket att erbjuda på hösten. Som besökare kan du välja mellan en aktiv eller lugn semester. Shoppa, ät och drick för en billig peng. Vandra längs gator och titta på arkitektur från epoker som barocken, och med stilar som art deco. Upplev en frodande kultur och ett nattliv som lockar. Koppla av på ett spa och vila upp dig. Litauen har något för alla.

Weekend i Litauen

1. Upptäck en levande matkultur

I Litauen äter och använder de sig av över 400 olika sorters svampar. Nästan alla familjer äger även en svampbok för att lätt kunna urskilja vilka svampar som är ätbara, och vilka som inte är det. Besöker du Litauen under svampsäsongen har du möjlighet att få göra litauerna sällskap ut i den friska luften i en nationalpark för att plocka svamp. För att få avnjuta någon av de traditionella svamprätterna är det inte nödvändigt att själv plocka svampen. Lokala restauranger serverar en rad olika svamprätter, och då inte bara på klassiska svampar som portabello och kantareller utan även på svampar från exempelvis ädelsoppsläktet. Så oavsett om du plockar själv eller besöker en restaurang, finner du inspiration till diverse svamprätter efter en höstweekend i Litauen.

Weekend i Litauen med massor att göra

Att uppleva den litauiska matkulturen är ett måste. Extra kända är de för sin ost, och då speciellt sin keso men även för den ost de röker eller friterar. Ofta tillsätts olika kryddor och örter och sedan toppas osten med lite honung och svartpeppar och äts som den är. I Litauen finns även en variant på dumplings, Cepelinai, som görs bäst på färsk potatis. Dessa fylls med antingen kött eller ost.

I Vilnius, Kaunas och Klaipeda finns det många restauranger som erbjuder gastronomiska upplevelser. För att lättare kunna hitta de restauranger som utmärker sig lite extra tar Litauen fram en lista på 30 stycken noggrant utvalda restauranger som enligt en jury håller en högre standard.

2. Fyll på med energi

På senare tid har huvudstaden Vilnius kommit att bli en stad för kaffeälskare. Stadens kaffekultur är blomstrande och full av karaktär. Med en bred variation i stilar på så väl inredning och bönor finns det något för alla som söker energi i en kopp. För den som söker nya smaker kan det vara aktuellt att smaka på litauiskt ekollonkaffe. Denna nötiga dryck är koffeinfri och perfekt för den som vill dela upplevelsen men inte önskar koffeinet.

Många kaféer rostar sina egna bönor och har olika bryggtekniker, allt för att du ska kunna hitta din favorit. Somliga säljer även sina egna bönor vilket är lockande för många att köpa med sig hem till fikastunderna i Sverige. Likt de svenska traditionerna symboliserar kaffe i Litauen energi och vänskap. Som svensk i Litauen är det därför nästintill nödvändigt att unna sig en fika och prova någon unik kaffesort.

Fem måsten under en weekend i Litauen 3

3. Shoppa med liten plånbok

Att shoppa i Litauen är överlag billigare än vad det är i Sverige. Välj mellan typiska baltiska butiker eller besök de kända kedjorna. I Klaipeda, Vilnius och Kaunas finns det stora köpcenter med ett brett utbud av butiker. Litauen är även känt för sin bärnsten och sitt linnetyg för den som vill passa på att inhandla smycken och kläder. Just Vilnius är även känt för att vara väldigt prisvärt för turister och därför perfekt för en shoppingfylld weekend.   

4. Stor variation på arkitektur och kultur

I de äldre stadsdelarna i Kaunas och Vilnius är arkitekturen från epoker såsom renässansen, gotiken och barocken. Kaunas har kommit att bli ett Mecca för alla art deco-älskare. Det centrala postkontoret, huvudkontoret för Dairy Company Pieno centras och Great War Museum är några av alla de byggnader med vacker art deco-arkitektur. Kaunas modernistiska arkitektur har belönats med EU:s kulturarvsmärke. Kaunas är under 2022 också utsedd till Europas kulturhuvudstad. Gamla stan i Vilnius platsar även på UNESCOs världsarvslista.

En weekend i Litauen bjuder även tätt på museum. I Kaunas ligger Litauens äldsta och största museum, M.K. Čiurlionis National Museum of Art, med gammal och ny konst från hela världen. Om mytologiska varelser intresserar dig är det möjligt att besöka The Devil’s Museum i Kaunas. På museet finner du över 3000 olika alster som alla avspeglar djävulen. Utöver nämnda museum finns det många fler, allt ifrån konstmuseum, innovativa museum, sportmuseum, militärmuseum till historiemuseum och nationalmuseum. Ungefärligt pris att besöka ett museum varierar, allt från att inträdet är gratis till drygt 100 SEK.

5. Lata dig i Litauen

Litauen erbjuder även fin natur och avkoppling. Utbudet är brett och det finns ett flertal olika behandlingar och upplevelser, bland annat lerbehandlingar och bärnstens- eller örtterapi. Litauisk bärnsten är speciellt känd för att vara bra för oss. Nu kan du även besöka världens första bärnstensbastu fullt täckt av bärnsten precis utanför Palanga. Större städer som Vilnius och Kaunas har ett flertal olika city spa center som erbjuder olika typer av behandlingar och massage. För den som önskar en riktig naturupplevelse i kombination med avslappning rekommenderas kurorterna Birštonasn och Druskininkai. Där finns större spahotell som erbjuder olika typer av spa-paket och program för såväl en längre vistelse som dagspa.

Mer information om vilka restauranger som finns med på listan, och hur de valts ut finner du här: http://30bestrestaurants.lt/

För att hitta det bästa kaffet kan du med hjälp av följande karta guida dig runt i Vilnius:
http://vilnius-tourism.lt/en/what-to-see/routes/the-good-coffee-map/

Källa: Litauens turistbyrå

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.