Rekordökning: Allt fler föräldrar väljer UV-kläder till sina barn! 1
Nyheter,  Sol & Bad

Rekordökning: Allt fler föräldrar väljer UV-kläder till sina barn!

UV-kläder för barn

Just nu är det många som njuter i det varma och härliga sommarvädret och semestertiden är här på riktigt. Barnfamiljer runt om i landet tar med sig barnen ut i naturen eller till stranden då vädret är som bäst! Man får dock inte glömma att solen är riktigt stark under sommartid, och att det är väldigt viktigt att man skyddar sig själv, men framförallt sina barn från solens skadliga UV-strålar.

Det finns forskning visar att solbrännor i tidig ålder ökar risken för att i senare ålder utveckla hudförändringar och ökar risken att drabbas av hudcancer. En stor del forskning tyder också på att en av de avgörande faktorerna till utvecklandet av hudcancer i framtiden är förknippat med stor exponering i solen före 18 års ålder.  Som förälder kan det säkert kännas oroväckande att inte veta ifall solskyddsfaktorn är tillräcklig för att skydda sitt barn från solen.

Tidigare har solskyddsfaktor i form av krämer varit det som används i största utsträckning, men nu har utvecklingen för UV-kläder ökat explosionsartat på marknaden för barn och babyprodukter.
Hos svenska e-handelsföretaget Jollyroom.se, har man sett en stark ökning i försäljningen av just UV-kläder för bebisar och även äldre barn.

Amanda Samuelsson arbetar som category manager inom barn- och babykläder på Jollyroom, och hon säger så här om utvecklingen;

– ”Tidigare användes mestasdels vanlig solkräm som skydd för barnen i solen, men vi har sett en stor förändring de senaste åren i konsumenternas köpbeteende. Föräldrar har blivit mer medvetna om riskerna med direkt exponering i stark sol för små barn, och man letar efter andra alternativ än bara vanlig solkräm. Då är just UV-kläder ett väldigt bra alternativ.”

Varför bör man då välja UV-kläder till sina barn?

– ”Till skillnad mot vanlig solkräm så ger UV-kläderna ett säkrare skydd. Det är enklare att kontrollera, och man behöver inte riskera att man missar att smörja in barnen. Som oftast behöver bebisar och barn någon form av badkläder, och då kan man också kombinera den funktionen genom att välja ett uv-plagg istället för vanliga badbyxor eller baddräkt exempelvis. UV-kläder har alltid en väldigt mycket högre solskyddsfaktor, med minst 50+ SPF. Väljer man UV-kläder till sitt barn så kan man vara ute och leka eller bada utan att behöva oroa sig för de skadliga UV-strålarna i samma utsträckning. Självklart ska solkräm också användas som komplement där kläder inte täcker.”

Enligt rekommendationer från strålsäkerhetsmyndigheten samt läkemedelsverket så ska barn under ett år inte utsättas för direkt solljus. För äldre barn som exponeras för stark sol rekommenderas faktiskt att man skyddar med kläder i första hand, och även solkräm på oskyddad hud. Det bästa skyddet som rekommenderas är just uv-plagg i forma av kläder, solhatt samt solglasögon.

Såhär ser skalan ut för solskyddsfaktor:

Lågt skydd 6-10
Medelhögt skydd 15-25
Högt skydd 30-50
Mycket högt skydd 50+

Jollyroom erbjuder Nordens största sortiment av UV-kläder för barn och baby. Läs mer här:
http://www.jollyroom.se/uv-se

Vill du ha mer information kring UV-strålning och de rekommendationer som finns? Läs mer här:
http://www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.