Samos - Kejserlig ö 1
Europa,  Kultur och Historia,  Sol & Bad

Samos – Kejserlig ö

samos1

Samos – Kejserlig ö som fascinerat besökare i över tusen år.

Från tyrannen Polykrates till Pytagoras och Kejsaren Marcus Antonius, Samos har verkligen något att berätta.

Denna gröna ö ligger i Egeiska havet och nära Mindre Asien, strax intill Patmos och ett stenkast från Turkiet. Varma heta somrar, solsäkert och frodigt gör Samos till en populär semesterö för skandinaver

Till Samos flyger man på ett par timmar och flygplatsen är bara minuter borta från Pythagorion, en av många populära semesterorter på ön. En riktigt varm sommardag kan temperaturen väl stiga upp mot 40 grader och vindarna blåser heta. Samos har ca 44.000 invånare vilka av många är boende under vinterhalvåret i Kanada.

Sommartid öppnar de sitt lilla hotell eller restaurang på ön. När säsongen börjar närma sig slutet i månadsskiftet september/oktober förvandlas vissa delar av ön nästan till en spökstad. Sommartid är det högtryck på ön och restauranger, kaféer och barer är fyllda med turister. Samos attraherar gamla som unga, par och kompisgäng.

 Huvudstad på ön är Vathy, eller Samos stad, med ca 6000 invånare. Andra städer är Pythagorion, Kokkari, Karlovasi & Votsalakia.  Ön har bebotts sedan 2000-talet f. Kr och var under 1000-talet en av områdets rikaste och mäktigaste öar och var ledande i sjöfart.

Ca 530-talet f.Kr byggdes på ön Eupalinostunneln, en vattenledning som skapades genom att man, från var sin sida om berget, grävde sig mot mitten. När man möttes på mitten så skilde sig endast höjden på tunneln, imponerande med tanke på när detta genomfördes.

 Eupalinian_aqueductEupalinotunneln, ingenjörerna, grävde mot varandra och träffade mitt i prick som när på någon meter i höjd.

Från Pythagorion kan man göra en vandring upp till tunneln, det är en härlig sådan, upp på berget och man får fantastiska vyer på vägen upp. Ta med lite att dricka, solglasögon, solhatt och vandra långsamt upp. Dofter från olivträd, oregano och torkat gräs följer en längs promenaden.

Inne i Pythagorion kan man även se resterna från Marcus Antonius sommarhus som han hade med Cleopatra, i hamnen kantas restauranger med barer och kaféer och från piren kan man ta färjan bland annat till Patmos och till Kusadasi, Turkiet.

Hotellen i Pythagorion finns lite överallt. Några ligger centralt till på hamnpromenaden, andra i sluttningarna runt om kring, några finns längs med huvudgatan mot den stora stranden, nära flygplatsen. Bebyggelsen är låg och det finns inga stora hotellkomplex.

samos¨2Vackra badvikar och stränder.

Samos är en relativt liten ö och den är ganska så lätta att ta sig runt. Bästa sättet är naturligtvis att hyra en bil eller moped. Tar man det lite varsamt och njuter turen så kan man med enkelhet hitta egna små badvikar där man kan vara helt ensam.

Som på många grekiska öar ringlar sig vägarna fram och under de riktigt heta sommardagarna är asfalten brännande het och fläckvis hal. De kurviga nedförsbackarna kräver att man tar det lugnt. Samos är en ganska så grön ö, kikar man inte på bergstopparna så finns här vackra olivlundar, cypresser och växtlighet.

Många små byar finns att besöka och det är trevligt att slå sig ned på ett litet torg och äta lunch eller kanske svalka sig med en frappé.

Samos stadVill man göra lite shopping under sin semester skall man åka till Samos stad. Här finns trevliga butiker och barer och kaféer. Bra att tänka på är att siestan infaller mitt på dagen och de flesta butiker håller stängt.

Varor att handla med från Samos är: honung, olivolja, olivtvål och en Pytagoraskopp! Koppen är så finurligt konstruerad att om man fyller på med för mycket vätska så rinner allt innehåll ut. Klicka här för att se en liten film om hur det fungerar »

Från Samos kan man även åka till näraliggande öar, en annan populär ö är Patmos, där man kan besöka Johannes grottan, där Johannes skrev sina uppenbarelser. Dagliga turer går även mot Kusadasi i Turkiet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.