Sveriges första Gastrohotell 1
| | |

Sveriges första GastrohotellGastrohotell


Teamet bakom den prisbelönta restaurangen PM & Vänner har återigen satt Småland och Växjö på kartan. Nu öppnar deras helt nybyggda hotell, PM & Vänner Hotel, som tar plats som Skandinaviens första gastrohotell.

 

Med 74 unika rum och sviter, takbar, takpool och prisbelönt restaurang och vinkällare i anslutning har PM & Vänner Hotel en tydlig internationell prägel. Den 28 april invigs det nybyggda hotellet mitt i Växjö för att på Valborgsmässoafton hälsa de första gästerna välkomna. Stoltheten över regionens rikedomar går inte att ta miste på och den småländska profilen genomsyrar alltifrån råvaror och meny till inredning, materialval, konst och service. Bland investerarna bakom projektet finns flera kända ansikten och entreprenörer såsom Christer Johansson, Stefan Edberg och Anders Hultman.

– De flesta hotell har hotellrestauranger. Vi har istället byggt ett hotell som kretsar kring våra befintliga restauranger och vår vinkällare – ett gastrohotell. Många av våra restauranggäster reser långväga och nu kan vi säkerställa att hela vistelsen går i samma filosofi och känsla, berättar Per Bengtsson, en av två grundare till PM & Vänner.

Hjärnan bakom hotellets interiöra koncept är arkitekt Jonas Lindvall och som konstnärlig rådgivare står Sveriges grand lady inom design, Ingegerd Råman. Alla rum och sviter har egna unika uttryck och storleken varierar från 24 kvm upp till 68 kvm. Inredningen är småländskt sparsmakad med en internationell elegans.

– Vi har omvärderat alla inrutade definitioner för att skapa nya ramar. Jonas och co har skapat ett mästerverk, det första av sitt slag där den gastronomiska filosofin går som en ådra och nerv i varje detalj, säger Per Bengtsson.

Carl Malmstens konsertfåtölj

Stora delar av hotellets inredning kommer från regionens världskända designföretag såsom Stolab, Sjögrens och en liten bit bort Kasthall och Wästberg.

– Sjögrens har fått tillstånd av Carl Malmsten-stiftelsen att ta hans konserthusfåtölj Konsert i produktion, ett mästerverk som han ritade till Stockholms Konserthus, enbart för detta projekt. Det är väldigt hedrande. Dessutom har vi byggt en 18 meter lång och 4 meter hög bokhylla i valnöt till takbaren som också fått en 12 meter lång bardisk av öländsk kalksten, berättar Erik Lundqvist på Input interiör som stått för genomförandet av interiören.Input interiör har haft ett nära samarbete med PM & Vänner sedan starten 1992.

– Input interiör har varit med oss från dag 1 och lotsat oss rätt. De vet hur vi tänker och har koordinerat alla detaljer. Enbart ett hotellrum består av över 100 detaljer så det har varit enormt viktigt med en trygg partner, menar Per Bengtsson och Jonas Lindvall tar vid:

– Det har varit en positiv erfarenhet att arbeta med Input. De har stått för logistiken och hela genomförandet, tagit fram produktförslag utifrån budget och utgjort en värdefull kunskapsbank.

Pool och takbar

På taket ryms såväl pool, bastu, växthus samt en stor takbar med tillhörande bibliotek tillägnat böcker inom gastronomi, design och konst.

– Konstutställningen i garaget, en oefterhärmlig vinmiddag eller en skördetur med kockarna i växthuset på takterrassen kommer nog att göra avtryck även på den mest erfarne resenären, menar Per Bengtsson och avslutar:

– Intresset för gastronomi och business kopplat till upplevelser, rekreation och design ökar stadigt. Förut handlade logi om praktiska ting. Idag står livsstils och upplevelserelaterade frågor högst upp på hotellagendan. Detta är en dröm som går i uppfyllelse.

 

Om PM

PM & Vänner Hotel bygger på den gastronomiska profil och image som PM& Vänner byggt upp kring mat, service och vin och som gett dem flera utmärkelser. PM & Vänner är KRAV-certifierade och blev 2010 tilldelade“årets hållbara gastronomi” av White Guide. Nyligen utsågs restaurangen till Sveriges femte bästa av “Livets Goda” och vinkällaren till “Årets vinupplevelse 2014″ av White Guide. PM & Vänner bildades 1992 av två vänner, Per Bengtsson och Monica Carlsson, och sedan dess har även Anders Hultman tillkommit som delägare.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.