Europa, Restips

Ventimiglia, Ligurien och Riviera dei FioriLisa Bengtsson fortsätter med sitt reseinlägg i vår serie av Gästbloggare. Nu får vi följa med till Italien.

Ventimiglia, Ligurien och Riviera dei Fiori blir orterna vi får läsa om i Lisas första inlägg.

Det är populärt att resa till den franska rivieran och dricka vin och äta musslor till solnedgångar över det azurblå Medelhavet. Vad många dock glömmer är att besöka den fantastiska Riviera dei Fiori, blomsterrivieran, på den italienska sidan, inte alls långt från Nice.

Ventimiglia
På den italienska sidan är stämningen mer avslappnad och du smittas snabbt av den italienska livsstilen. Den första riktiga staden du kommer till efter du korsat gränsen är Ventimiglia. Här hittar du bl.a. klapperstensstränder, restauranger med utsökta italienska pizzor och en marknad längs hela strandpromenaden och delar av stan varje fredag, året om. Här kan du fynda allt från kashmir- och sidensjalar till märkesskor men även mängder av billigare prylar och kläder.

Resesidan.se om Italien

Ventimiglia, som livet i Italien är

Till marknaden i Ventimiglia åker inte bara jag obligatoriskt varje gång jag är i trakterna utan hit lockas även många fransmän och italienare från de andra kommunerna längs rivieran.

Resesidan.se om Italien

Något man bör göra om man har tillgång till bil är att ta en liten roadtrip upp i de italienska bergen i Ligurien, distriktet där Ventimiglia ligger, och kanske också vidare till Piemontedistriktet. De små byarna uppe i bergen är magiska och man får själv hitta sin favorit-by. Alla har de egna historier bakom sig men gemensamt är de vackra hus som är byggda staplade på varandra med små gränder mellan. Hamnar man i en lite större by kan man lätt hitta fina lunch- eller middagsställen med hemlagade specialiteter och bra priser.

image4
Under sommaren på lördagarna hålls ofta så kallade byfester uppe i de små byarna i bergen. Man får hålla utkik efter reklambladen om festerna som sitter uppsatta lite varstans i städerna för att få reda på tid och plats.

Här kan du räkna med att dansa under stjärnorna natten lång, gammal som ung, till olika italienska liveband som kör den ena moderna cover:n efter den andra. Det är härlig stämning och en salig blandning av människor!

Resesidan.se om Italien
För att få mat på byfesterna köper man först biljetter för de olika maträtterna. Sedan ställer man sig i kö för att hämta ut maten. Dricka på ett ställe, pasta på ett ställe, kött på ett, efterrätt osv. Om det är någon som varit på restaurangkedjan Vapiano i Sverige märker man att det är här ifrån, italienska byfesterna, grundidén till deras koncept kommer från!

Resesidan.se om Italien

 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×