Playa del Carmen, Mexico 1
Hotell,  Inspiration,  Karibien,  Sol & Bad

Playa del Carmen, Mexico

Playa del Carmen, resmålet för dig som vill ha både sol och bad samt kultur och historia.

Playa del CarmenEn av de många härliga stränderna i Playa del Carmen

Strax söder om Cancún ligger Playa del Carmen. För några år sedan var detta en sovande turistort men nu har området vaknat till liv rejält. Här hittar man något som passar alla. Välj på enkla hotell placerade nästan mitt på stranden eller de mer lyxiga resorten där några nästan tävlar om stjärnstatus för sina restauranger.

Playa del CarmenÖdestrand

Playa del Carmen tillhör Karibien, inte så långt härifrån mer mot Florida så hittar man Mexikanska Golfen.

Vattnet är varmt och skönt året om och den fantastiska sandstranden är gjord av finkrossade koraller vilket gör att sanden aldrig blir brännande varm. Man har varsamt sparat vegetationen på stranden och bitvis planterat nytt, det ger ett spännande intryck med dessa palmer som dyker upp. Några delar av stranden kan man hyra solstolar och parasoller på, andra är det fritt att lägga sig i den mjuka sanden. Små dyningar sveper in mot strandkanten och skvalpar slött och skapar skön känsla och avkoppling.

taqueria-los-paisasTacos

En resa till Playa del Carmen lockar nog mest till att sola och bada och njuta av den goda mexikanska maten. Den lilla byn erbjuder en hel del att erbjuda när det kommer till restauranger, shoppings, barer och nattliv. Det finns för alla smaker och inriktningar. Vill man prova det inhemska gatuköket med färska mjuka tacos och grillad fläskkött och tillbehör så finns detta lite över allt, en god och billig lunch. Smakar underbart när allt är nygjort och kryddas upp med lite limejuice och till detta en kall Corona eller Sol. Här finns även Tequlerias som både serverar mat och mjuka, lagrade tequilas. Glöm det ni trott och tyckt innan om tequila! Här finns de som är mjuka och runda i smakerna som de bästa konjakerna. Playa del Carmen har även fina stekhus med argentiska grillspett, några av de bästa i världen och man hittar även här den amerikanska restaurangen Señor Frogs.

För den som vill kombinera sol och bad med lite kultur finns spännande resmål i närheten. Populärt är att besöka mayaruinerna i Cichén Itzá. Mayaindianerana och staden hade sin storhetstid ca år 900. Det var på 1800-talet som man hittade templen i djungeln och bitar av dessa tempel och pyramider har restaurerats. Idag är platsen med på Unescos världsarvslista. Vill man upptäcka mer från havet så kan man enkelt ta sig över till ön Cozumel. Från hamnen går en snabbåt.

snorkelingSnorkeldags

På Cozumel finns flertalet platser att snorkla på och runt ön finns ett av världens största korallrev. Det klara vattnet är fantastiskt och färgerna bland korallerna starka och klara. Fiskar och sköldpaddor och sjöstjärnor, det mesta kan man stöta på under vattnet. Även som nybörjare kan man vara med och snorkla och flytvästar är lag att bära när man är i vattnet. Korallreven är ju levande och man skall tänka på att inte röra eller stå å reven som tagit flera tusen år att skapa. Ju mer färgglatt något är, ju mer giftigt brukar det vara. Man har även på ön byggt upp ett Yucatan / Tulum i miniatyr där man kan vandra runt och lära sig mer om den mexikanska indiankulturen.

Playa del CarmenMyllrande folkliv i centrum

Om man har hotell nära centrum så är det dit man skall bege sig för att äta middag eller spendera kvällen på en trevlig bar. Här finns glasskaféer och klubbar och många spatserar på de bilfria gatorna och kikar i butiker eller studerar andra som passerar förbi. Oktober till februari kan kvällarna vara lite svalare och ibland är det bra att ta med sig en tröja eller lätt jacka. Direktflyg från Stockholm tar ca 10 timmar, måste man flyga via andra platser så räkna med att det kan ta upp mot 16 timmar att ta sig fram.

Ganska nära ligger Cancún, mer känd semesterort och från Playa del Carmen kan man ta lokalbussen dit. Räkna med en resa på ca 45 minuter. Väl framme så kommer man till busstationen som ligger i de gamla delarna av stan. Här hittar man charmiga små krogar och barer och gatorna är ett myller av vägar som korsas. Den del de flesta tänker på när man pratar om Cancún är den nya delen, eller turistmålen. Stränderna är fina och hotellkomplexen är många. Det är ett vanligt resmål för amerikanska Spring Breakers och är delvis ganska så livligt och stökigt.

Playa del Carmen är annars en liten härlig pärla och här kan man bo strax utanför orten på fantastiska hotell och resorts. Väl värt besväret att ta sig hit.

 

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.