Inspiration, Europa, Städer

Weekendresor, hit reser svenskarnaNu är det högtryck på weekendresor. London ligger som vanligt i topp med en ökning på 30 procent under april-maj jämfört med 2016. Men städerna som ökar mest är Budapest och Alicante med ökningar på 57 respektive 22 procent. Maten och restaurangutbudet är viktigast på storstadssemestern och ett fint hotell går före både shopping och nöjesliv. Det visar en undersökning från TNS SIFO och färsk bokningsstatistik från Resia.

– London är som vanligt svårslagen och i år är det ovanligt många barnfamiljer som har bokat en weekendresa hit i april eller maj. Harry Potter-hysterin är fortfarande lika stor. Att kulturutbudet är viktigt syns också i vår SIFO-undersökning och det är lite förvånande att hotellvistelsen betyder mer än både shopping och nöje på storstadssemestern, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

Även Prag är riktigt hett i vår och klättrar från fjärde till andra plats på topplistan. Det är också tydligt att New York, Paris och Amsterdam tappar, medan Palma ökar (+53 procent). Men vårens stora uppstickare är Budapest och Alicante – ingen av städerna fanns med bland topp tio i fjol.

– Alicante lockar tusentals svenskar varje år, men har inte varit ett populärt weekendresmål tidigare. Nu ser vi att staden faktiskt utmanar Barcelona. Det är billigt att flyga hit och det finns en härlig strand mitt i staden även här. Budapest är känt för sina varma källor och fina spaanläggningar, men staden erbjuder också mycket historia och kultur. Även barnfamiljerna har hittat hit tack vare det populära badlandskapet Aquaworld, säger Lina Eklund.Hit reser svenskarna i vår (mest bokade flygresorna april-maj)
1. London (1)
2. Prag (4)
3. Barcelona (2)
4. Rom (5)
5. New York (3)
6. Palma (9)
7. Malaga (6)
8. Budapest (NY)
9. Paris (7)
10. Alicante (NY)

Det viktigaste på storstadssemestern *
1. Maten och restaurangutbudet
2. Kulturlivet (teatrar, musikaler, musik etc.)
3. Att jag hittar ett fint hotell
4. Shoppingutbudet
5. Nöjeslivet (barer och nattklubbar)

*Topplistan är baserad på en undersökning från TNS SIFO där totalt 1 322 intervjuer utfördes på ett riksrepresentativt urval av kvinnor och män i åldern 18-79 år.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×