Resor till Kuba i vinter
Karibien,  Inspiration,  Sol & Bad

Resor till Kuba i vinter

Snart är vi inne i november och det kan ju vara en rätt så tråkig månad tycker jag. Har man tur så är det inte allt för regnigt eller blåsigt, som det annars lätt är. Vill man fly landet för lite värme så kan jag tipsa om resor till Kuba i vinter.

Resor till Kuba i vinter är inte så svåra att hitta nuförtiden. Charter kan lätt bokas och nu finns det så många fler hotell än när jag jobbade där 1996. Då fanns det ett par hotell i Varadero men halvön var inte så utbyggd som den är idag så alla de nya hotellområden som finns idag längs med landtungan var på ritningsborden.

1996 var det bara mangroveträsk och sand där.

Resor till Kuba i vinter 3

Sol och bad toppar resor till Kuba i vinter

Stränderna i Varadero är några av de finare i Karibien. Det tycker i alla fall jag. Speciellt om man går ned på stranden i början av gamla Varadero. Kanske där Josoneparken börjar eller lite innan.
Kritvita stränder med otroligt mjuk och finkornig sand. Havet är så skönt, även om det på norra sidan är Atlanten som sveper in (Karibiska havet på södra sidan).

varadero beach

Det blir lite extra fin att stranden är rätt så djup och det finns även lite grönska i form av gamla palmer. Ibland på vintern, framför allt i januari och februari så kunde havet vara lite svalare. Det samma blir det ju om man är i Miami eller Fort Lauderdale, som ju inte är så långt borta.

Många destinationer att åka till på Kuba

Havanna är en av mina favoritstäder. Jag kan bara gissa att mycket har hänt sedan mitt senaste besök, men lika mycket har inte ändrats på. Kuba är fortfarande ett fattigt land och de fantastiska byggnaderna i Havanna behöver mycket kärlek och underhåll. Det skulle kunna vara en fantastisk stad om man fick tid och pengar att fixa till det.

Havanna, resor till Kuba i vinter

Det är kanske svårt att förstå det idag, men på 50-talet var Havanna ett stort nöjesmetropol att åka till, precis som Las Vegas är idag. Det är till och med så att plymshower vi förknippar Las Vegas med kommer från Havanna och Tropicana. Tropicana var den ledande nattklubben i staden. Här åt man gott, såg en fantastisk show med vackra kvinnor och män. Cigarrerna röktes och Kubas fina rom serverades till. Livet lekte!

Tropicana, Havanna
Tropicana show, Havanna

Havanna var dit alla stor artister åkte och uppträdde. Hotel Nacional var inneplatsen nummer ett på 50-talet. Och som ni vet så kom revolutionen 1958 och då var det slut på Havanna som ett nöjescenter i Karibien.

Jag tycker även att man måste åka till den västra sidan om Havanna. I Viñales odlas bland annat den exklusiva tobaken till Kubas finaste cigarrer. Landskapet är fantastiskt, böljande och grönt. Magottbergen är frodiga med grönska.

Viñales., Kuba där tobak odlas

Här kan man naturligtvis besöka tobaksbönderna som med stolthet visar upp produkten. Det doftar starkt av den torkade tobaken här. Även cigarrfabriker finns här, men vill man besöka de finare märkena som Romeo & Julia och Montecristo då ska man vara i Havanna.

Vill man stanna lite mer tid finns det ett par enklare hotell i Viñales.

Resa på egen hand

Det kanske inte är det enklaste att göra på Kuba då det är brist i det mesta. Långt mellan bensinstationer och dåliga vägar gör det är rätt osäkert att köra bil här. Då kanske det är mer ett äventyr att åka lokalbussar. Längs med vägarna står oftast massor av kubaner som skall till någon destination. Man åker på flak, sitter 6 personer i en bil, en del kommer med häst och vagn.

Förr i tiden, jag vet inte om det är så längre, då var det lag på att ta med sig andra människor som skulle åka någonstans. Men vill man testa bussar kan man åka Viazul-bussar. Hyffsat moderna med luftkonditionering. Kuba är rätt avlångt så resan tar tid och man gör stopp lite då och då på de längre turerna.

Med buss kan man ta sig i stort sett över allt på ön och även till Viñales. Så passa på att åka dit eller till Trinidad och Santa Clara (stor revolutionsstad) man kan även ta bussen till näst största staden Santiago de Cuba. Fast dit rekommenderar jag nästan att man flyger. Det blir en lång lång bussresa annars.

På båda sidorna av Kuba finns fina öar

Cayo Coco på norra sidan är populärt att resa till. Man åker på ganska dåliga vägar genom mangroveträd och så småningom dyker en lång bro upp. Det är grunt vatten och det skimrar i rosa för här kryllar det av flamingos. Cayo Coco var en gång tänkt att bli ett litet semesterparadis och det var många som investerade pengar i mark för att bygga hus. Idag är det bara ett bortglömt projekt.

Charter är populärt

Enklast att ta sig till Kuba är ju att boka en charter. Det blir lite knepigare att flyga reguljärt, men jag tror att man ännu kan åka via London och Madrid och Frankfurt. Ingrid och Gösta, som har gästbloggat om bland annat Barbados har även varit på Kuba, här kan ni läsa deras blogg >

Kuba har mycket att erbjuda och har ni inte varit där innan är det absolut ett måste att läsa på mer om landet. Ingen annan stans blandas vardagsproblem med propaganda från revolutionen. En revolution som risas och rosas och påverkar än idag hela samhället. Men det är bara en liten del av det fantastiska som annars finns.

Njut en god middag hemma hos någon i en så kallad Paladar, köp goda cigarrer, vandra i Hemingways fotspår i Havanna eller njut de fina stränderna med salta bad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.