Innehållsförteckning
Sommaren är äntligen här och semestertider nalkas. Många söker sig till Europas alla hörn och kanter för olika äventyr eller chansen att slappna av och njuta. Men inställda flyg och förseningar är ett växande problem.
Och så var det äntligen dags. Soltimmarna har mångfördubbligats och den unika svenska sommaren här där dag och natt blir ett. De flesta av oss kommer snart att gå på semester och njuta av den underbara sommarvärmen. Medan vissa kommer att dra till sina sommarstugor kommer andra att söka sig utanför vårt avlånga lands gränser till Europas olika kanter och hörn.
För det finns otroligt mycket att upptäcka i vår anrika kontinent, med sin otroliga historia, unika kulturliv och fantastiska semesterorter. Medan vissa kommer att söka sig till mer aktivitetspräglade äventyr, kommer andra att passa på att besöka fantastiska stränder och unna sig en välbehövd uppladdning av sina livsbatterier.
Statistiskt sett kommer tyvärr många också att slita sitt hår över de problematiska flyg som framförallt präglar just interkontinentala europaflyg. Trendkurvan har pekat starkt uppåt de senaste åren, och ser inte ut att avta. Detta beror främst på två faktorer: 1) flygbolagen har drabbats av flertalet strejker. 2) Flygbolagen har varit alldeles för optimistiska i sin planering – Antalet avgående flyg är helt enkelt oproportionerligt många sett till vad man faktiskt lyckas hantera.
Nyligen hade exempelvis SAS kraftiga problem med en serie strejker, som ledde till att bolaget förlorade en otrolig summa pengar, samtidigt som deras aktievärde droppade kraftigt, och över 300 000 passagerare drabbades av inställda eller försenade flyg. Strax därefter gick franska trafikkontrollanter på strejk och 75 000 passagerare fick se sig strandsatta på flygplatsen.
Glöm inte bort dina rättigheter
Vid de flesta flygförseningarna är det dock inte värre än att resenärerna får spendera lite extra tid på flygplatsen. Men om olyckan skulle vara framme och du finner dig behöva vänta timmar, eller till och med dagar, på en senare avgång så bör du vara medveten om att du har rättigheterna på din sida.
Informationssidan Airhelp jobbar med att hjälpa resenärer från hela världen med att så smidigt som möjligt kunna hantera flygrelaterade problem. De har gjort många djupgående guider över passagerarnas flygrättigheter och är ett bra komplement att ta till om du själv finner dig strandsatt på en flygplats. Nedan följer några av deras viktigaste tips.
1. Varför är flyget försenat?
Det första du bör göra när ditt flyg är försenat är att undersöka vad den bakomliggande orsaken. Acceptera inte svävande svar, utan få det preciserat. Detta kommer hjälpa dig när du gör anspråk på ersättning. Vissa orsaker anses nämligen vara bortom flygbolagets kontroll – såsom extrema väderförhållanden eller akuta sjukdomsbesvär.
2. Spara dina dokument.
Släng inte några papper utan spara dina bevis på att du skulle med flyget. Oftast räcker det med bokningsnumret, men att bifoga flera dokument som stärker din trovärdighet kan vara till hjälp när du ansöker om ersättning.
3. Kräv din rättmätiga ersättning.
Oavsett bakomliggande anledning har flygbolaget vissa skyldigheter. Exempelvis har du rätt till matkuponger, som fungerar på flygplatsens samtliga restauranger, och om flyget blir försenat över natten ska du också få ditt boende betalt.
4. Spara kvitton.
Spara alla dina kvitton på nödvändiga utlägg du gör medan du väntar på nästa flyg. Om du måste lämna flygplatsen för att checka in på ett hotell, sparar du exempelvis kvitton från hotellet, transport och för den mat du ätit.
5. Notera förseningstiden.
När du väl är framme vid din destination, ska du skriva ner den slutgiltliga landningstiden. Hur länge du blev försenad och vilken effekt förseningen har haft på din resa, kan komma att påverka din ersättning.
Nu hoppas vi givetvis att alla våra läsares sommarflyg blir så smidiga som möjligt. Men om olyckan är framme bör du ta rygg på dessa tips.
Prenumererar du på Nyhetsbrevet?
Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.