En tur till Sydafrika är inte komplett om man inte besöker vingårdar. Franschhoek, vin och matriket, kan förutom fina viner visa upp bra hotell och prisade restauranger. Några av landets bästa finns här.
Vi checkade in på det lilla hotellet Last Word Resort, med bara 6 stycken rum. Alla Deluxe förutom två stycken sviter. En mycket exklusiv anläggning med vackert inredda rum och färgval. Reception med lounge och frukostmatsal och intill detta fanns poolområdet med solstolar och en Honesty Bar, där man skriver upp det man tar från baren, samt en takterrass där man kunde ta sig en Sundowner och se de magnifika bergen i bakgrunden
Vårat rum var stort och luftigt och hade både badkar och separat dusch och separat toalett. Två breda sköna sängar med mjukaste lakan och bästa duntäcket man kan tänka sig. Rummets luftkonditionering var ny och modern och gav knappt ett ljud ifrån sig. Rummet hade även kassaskåp för värdesaker och en minibar, två handfat och designerprodukter i dusch och bad. Till frukost fanns en liten fin buffé att plocka ifrån med kallskuret, juicer, flingor och yoghurt och det man brukar hitta på en buffé och som ett komplement till detta så fanns även en a la carte-meny att välja från med varma rätter. Servicen är effektiv, snabb och klanderfri och man märker knappt att personalen är på plats. Alla kaffedrinkar man vill ha till frukost fanns även att beställa och allt ingår i rumspriset.
Här skulle vi i alla fall bo tre nätter och vi såg fram emot besöket i Franschhoek. Men det var bråttom, för vi hade bokat lunch denna första dag, på Le Petite Ferm, en av Franschhoeks bästa restauranger och vingårdar. Det är lite speciellt med denna restaurang för de har bara öppet för lunch och det är lång väntan att få plats, så skall ni åka hit så är det ett måste att boka bord innan. Man sitter fantastiskt vacker ute på den stora verandan och har bergen i bakgrunden och vinodlingarna framför sig. Det är lugnt och stilla och man känner både lugn och avkoppling här. Vingården har vunnit flera priser och ett av deras bättre viner heter Verdict, ett gott rött vin. Vi beställde in lite vitt innan maten, även detta prisvinnande vin, ett Chenin Blanc.
Utsikten från restaurangen
Vid vårt besök var det helt fullt och även om det är så, ligger det ett lugn över restaurangen. Ingen stressar och alla njuter. Maten är underbar och nya smaker och rätter presenterades för oss. Priserna i Sydafrika är för oss väldigt förmånliga. Skulle man välja det dyraste på menyn så kostar det ändå inte mer än 110 kronor. Restaurangens dyraste vin, Verdict kostar ca 240 kronor per flaska., men man kan även få en flaska för 50 kronor. Av bra kvalitet vill då med påpeka! Mätta och belåtna tog vi taxi tillbaka till hotellet där vi lades oss vid poolen för en sen siesta och njöt värme och bad och ett och annat glas vin.
Vattnet i poolen var inte uppvärmd så det kyldes skönt när man doppade sig, baksidan på hotellet blir lite förrädisk då man är i lä hela dagen och solen gassar ner och värmer upp. Vi var helt själva vid poolen, men då skall man med minnas att det bara är sex stycken rum på hotellet. Efter avkoppling runt poolen med böcker och korsord och musik i lurarna blev det så dags att fräscha upp sig för kvällen och det första besöket på en av Sydafrikas bästa krogar, Reubens.
Reuben’s
Restaurangen är enkelt och roligt inrett vilket ger en avslappnad atmosfär. Meny och drinklista har många intressanta rätter och det blir ganska svårt att välja helt plötsligt. Det är mat man känner igen, det är inte några konstiga kombinationer eller ingredienser utan det är hederliga klassiska råvaror som används. Även här så märker man hur billigt det är att vara turist i Sydafrika, den dyraste varmrätten kostar under 110 kronor.
Reuben’s imponerade på oss
Mätta och belåtna efter en dag med mycket av både äta och dricka, och en del sol så känner vi att det blir en tidig kväll med fokus på att få sömn, för dagen efter blir det vinprovning för hela slanten och då vill vi vara utvilade och pigga.
Det finns två linjer att välja på, den röda och den blå linjen. De olika tågen stannar på lite olika vingårdar och några är samma, så man får helt enkelt i förväg ta reda på vilka man vill besöka. Någon sträcka kan köras av ett bussliknande tåg, men annars så åker man med tåget. Det är fasta avgångstider och det gäller att vara ute i tid för biljetterna tar slut snabbt. Väl med biljett kan man sedan välja vilka tåg och avgångar man vill åka.
Det fungerar som så att när man kommer fram till vingården så får man köpa provsmakningar, det är oftast per glas som man köper och man betalar en liten summa för att prova, några andra vingårdar har så man får prova flera olika viner för samma pris. På samtliga platser så kan man naturligtvis köpa med sig viner och vill man inte bära med sig vinet direkt eller om man köper en större mängd så ordnar vingården med leverans hem till Sverige. Vi var ett par som delade på en leverans från La Petite Ferme och det kom två veckor efter hemkomst och utkört via DHL till dörren.
Man skall tänka på att planera in stopp för mat denna dag. Det hade vi glömt och när vi kom fram till en av de sista gårdarna på turen så hade köket stängt för lunch, och då var klockan lite efter 14:00. Något snopna i alla fall fick vi invänta 40 minuter innan tåget kom och hämtade oss för att köra tillbaka till Franschhoek igen. Det är roligt att åka med på vintåget och prova viner från de olika gårdarna. Väldigt många goda viner finns det men vi gjorde nog misstaget att vi ville hinna med så många som möjligt vilket faktiskt gjorde det lite stressigt. Dela hellre upp vingårdarna på två dagar och välj ut de man verkligen vill besöka. Tyvärr så får man inte se så mycket av själva produktionen av vin utan det är provsmakning och försäljning som gäller.
Glad webredaktör på provsmakning
Väl tillbaka igen så var det dags att svida om och hinna upp på hotellet takterrass för att se den fina solnedgången över bergen. Det är en imponerande syn för molnen sveper runt bergstopparna som bomull och dyker upp lika plötsligt som de försvinner. Kvällen skulle spenderas på en av stadens bättre krogar, The Common Room, en restaurang som kör tapas-style på maten. Margot Janse är damen bakom restaurangen och hon driver även den mer berömda The Tasting Room, som serverar en fast 8-rätters överraskningsmeny.
Här blandas smaker och ingredienser hej vilt och man beställer det man vill äta efter smaker. Tapasrätter som ändå är så pass stora att de passar att dela på om man är ett par stycken. Räkna med att behöver beställa in 4-5 stycken om man vill bli mätt. Här finns mer traditionella Sydafrikanska inslag som Spring Bock men även kotunga är en rätt man kan njuta av. Maten serveras när den är klar vilket gör att det passar sig ännu bättre att dela på maten då det i jämn strid kommer in fler och fler rätter på bordet allt eftersom kvällen går. Prisvärt, även om det är ”dyrt” i Sydafrika. Man erbjuder även roliga cocktails och goda viner från området vilket även gör att The Common Room har blivit en samlingsplats före eller efter middagen.
Hamburgare på Reubens med tryffel pommesfrittes och lökringar
Man kan äta hela dagarna om man vill här i Franschhoek och allt är inte i Fine Dining-anda, här finns även pizzerior och kaféer med enklare mat, stekhus och kinesiskt. En sak är i alla fall säker, allt är vällagat och smakrikt till en förmånlig peng. Reuben´s fick ett återbesök av oss, till lunch och vi satt ute på pation under solskydd. Lika nöjda som ett par dagar innan gick vi därifrån och en hemlagad burgare som på bilden kostar inte mer än ett besök på en snabbmatskedja som serverar hamburgare i Sverige.
Våra nätter gick alldeles för fort och snart var tre nätter över. Nästa äventyr skulle då strax börja och nästa etapp på resan skulle bli ett par nätter i Kapstaden och allt som staden har att erbjuda. Franscchoek är ett fint ställe och en plats man gärna återkommer till. Det märkte vi även när vi pratade med andra, många hade varit där flera gånger förut. Livskvalitet för ett bra pris!
Prenumererar du på Nyhetsbrevet?
Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.