Det har blivit väldigt poppis att åka bort på julen och äta “bortlagat”. Men för er som fortfarande är hemma skall ni här få recept på Julens godaste köttbullar.
Detta recept är mormor Astrids specialrecept som var hemligt under lång tid. Köttbullarna blir extra saftiga och goda och skall ni göra väldigt många så kan ni med fördel grädda dessa köttbullar i ugnen.
Julens godaste köttbullar med fransk löksoppa
Recept:
500 gram blandfärs
1 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 påse fransk löksoppa, utblandad i 1 dl vatten (lät gärna dra 10-15 minuter)
1 ägg
1 gul lök
3 msk koncentrerad oxfond
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Blanda ströbröd med mjölk och löksoppa och ägg, låt svälla i 10 minuter.
Lägg i köttfärsen och blanda väl
Häll över oxfonden och rör så det blandar sig i köttsmeten
Salta och krydda, personligen föredrar jag vitpeppar till köttbullarna
Stek bullarna på medelvärme tills de fått fin färg och är genomstekta
Om ni steker köttbullarna på långpanna i ugn, smörj en plåt och lägg köttbullarna på plåten
Ställ temperaturen på 225 grader och stek tills de är gyllenbruna
2 hemliga ingredienser
Det kanske är att ta i att det är hemligt, men för mig var i alla fall den ena en “nyhet”, nämligen löksoppan. Kombinationen med färsk lök och löksoppa gör at det blir lite mustigare.
Nästa “hemliga” ingrediens att lägga till, är farinsocker. Det är inte med i receptet, men en liten tesked, höjer smaken ett steg till. Men var försiktig med det, det får inte bli söta bullar.
Vill man experimentera lite på egen hand så är hemligheten att tänka julkryddor. Kryddpeppar och nejlika till exempel. Finmortla ett par av varje, men inte för mycket så det inte smakar något annat.
Bästa löksmaken utan pulver
Vill man få den goda löksmaken i köttbullarna så finns ett till knep att ta till. Stek löken på mellanvärme under minst 20 minuter så den blir brun och fin och vätskan kokar bort. Salta lite i början av stekningen så minskar risken att löken bränns. Blanda sedan löken direkt i den kalla mjölk/äggblandningen så den kyler av sig snabbt.
Smaktest är viktigt
För att kontrollera att julens godaste köttbullar smakar bra, gör ett stekprov. Som oftast när man jobbar med köttfärs behövs det ganska mycket salt i maten. gör ett stekprov för att se om sältan är som du önskar. Det är lättare att lägga till salt än att ta bort det ur smeten.
Personligen tycker jag om när köttbullarna är lite mindre i storlek och när de skall vara med på ett julbord är det kanske smartare att rulla mindre köttbullar så att man faktiskt orkar och vill äta ett par stycken. Jag tar alltid rödbetssallad till köttbullarna och lite senap. Jag föredrar klassisk svensk senap som inte är lika söt. Den söta senapen kan jag dock lägga ett par klickar på den goda skinkan.
Har man tur blir det en hög med köttbullar kvar och då skall man ju klart äta dem på ett mer klassiskt vis, med gräddsås, lingon och potatis. Eller kanske med ett gott hemlagat mos till.
Lycka till med julens godaste köttbullar nu och njut!
Prenumererar du på Nyhetsbrevet?
Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.