Resesidan.se Tola moln
Sol & Bad,  Sverige

Lär dig att tolka moln

Du kanske är som vi, en soldyrkare och vill ha det bästa vädret! Lär dig att tolka moln så slipper du överraskningar…

Det finns många sätt att ta reda på vad det blir för väder, de flesta använder sig nog av appar eller naturligtvis väderprognosen på tv.

När man väl har rest iväg till sin favorit strand eller tagit båten ut på havet så kan det ändå vara bra att känna till de olika molntyperna som finns och vad de står för. För visst verkar det dumt att vara kvar på sjön när man vet att ett oväder kan vara på intågande. Lär dig att tolka moln så slipper du den obekväma överraskningen.

Här kommer en snabbkurs i de vanligaste molnen och vad de kan innebära för din sol- och semesterdag. Mycket nöje!

Tolka molnen

Resesidan.se om att tolka moln

Stackmoln
Härliga, typiska sommarmoln! Det är så här som våra somrar mest ser ut. Stackmolnen kan vara både lätta och medelstora utan att för den delen omvandlas till regnmoln. Det är det bästa att veta med dessa moln, ingen nederbörd att vänta.

Resesidan.se tolka molnen
Upptornade Stackmoln
Dessa stackmoln kan vara ett tecken på att regn kan komma, framför allt om de har formats redan på förmiddagen. När stackmolnen sticker iväg uppåt och bildar blomkålsliknande moln kan man räkna med några eftermiddagsskurar eller regn till kvällen.

Resesidan.se tolka moln

Bymoln
När stackmolnen har blivit så här stora är det dags att börja tänka på hemresan. I toppen av molnet fryser vattendropparna till is och den nedre delen kan bli mörk och hotfull. Man kan även märka av ovädret genom att det börjar blåsa och det är ganska vanligt med att det blir åska och regn.

Resesidan.se tolka moln

Skidsptesmoln
Dessa små fina moln på en klarblå himmel ser ju helt ofarliga ut. Tyvärr kan de vara ett tecken på att inom ett dygn eller så, så kommer ett lågtryck in och kan efterföljas av regn. Imponerande så ligger dessa moln på en höjd mellan 7-9 kilometer.

Det finns ännu fler molntyper att lära sig och vad de har för betydelse för atmosfären och vårt väder. Det är rätt fantastiskt att tänka att molnen kan vara nere på 2 kilometers höjd och sedan sträcka sig uppåt upp till 9-10 kilometer. Så nu när molnens betydelser är avslöjade kan man planera dagen bättre och kanske ge sig ut på en skärgårdstur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.