Slottsweekend, Häringe Slott 3
Hotell,  Weekendresor

Slottsweekend, Häringe Slott

Strax söder om Stockholm ligger Häringe Slott, ett mycket annorlunda slott, här har både kungligheter och industrimagnater bott och en hel del kändisar.

 

Häringe SlottHäringe Slott, Västerhaninge

Slottets första placering var i närområdet till dagens slott och var ett träslott från 1000-talet. Så som slottet ser ut idag gjorde det år 1657 och det var Gustav Horn som avslutade det bygget. Enligt slottets ägarlängd är det många konungar som har haft det i sina ägor men slottet blev först känt när Torsten Kreuger köpte slottet. Det var Torsten som såg till att göra slottet till det det är idag. Bland annat så lät han bygga Sveriges första utomhuspool med dåtidens olympiska mått, han installerade en kägelbana och smyckade slottsträdgården.

Även invändigt så lät han smycka slottet. När krisen kom och Kreugers sfär rasade samman så såldes slottet till industrimagnaten Axel Wenner-Gren. Det sägs att hans fru, Marguerite, en amerikanska, länge suktat efter Häringe Slott och när affären var klar så lär Axel ha ringt sin hustru och sagt “Honey, Häringe is yours”.

Häringe Slott, för de rika och kända

Wenner-Grens hade inga barn tillsammans utan levde sommartid på Häringe Slott med bland annat alla sina hundar, och ett tamt rådjur. Deras hundar finns idag begravda intill slottet, vid en stor gran. Paret Wenner-Gren är även de enda som är begravda vid slottet. Häringe Slott använde de som ett sommarpalats och nöjescenter. Marguerite blev känd för att ordna magnifika fester och dåtidens storheter som Greta Garbo, Danny Kaye, Elisabeth Taylor, Josefine Baker var där och festade med andra prominenta gäster. I dag så ägs slottet helt och hållet av Jenny Ljungberg.

Häringe Slott, spökbildSer ni den konstiga armen vid biljardbordet?

Spöken

Slottet har en del spöken vilket gör att det är ett populärt resmål för många som vill uppleva något annorlunda. Munken är det spöket som många “märker” av, han håller till i Övre Gotiska rummet på andra våningen, där sitter han i sin stol, direkt till vänster om dörren. Man märker att han är på plats för det sägs att han luktar hemskt illa. Andra ser Marguerite Wenner-Gren på promenad genom sitt slott, speciellt lätt är det om det varit fest eller större tillställningar på slottet. Kreuger lät gräva en underjordisk gång till Sjöflygeln, där damerna bodde, och i den gången ses hon svepa förbi i sin röda cape.

I de olika salongerna i slottet kan man läsa mer om både spöken och vad som rummen används till.

Weekend och konferenser, bröllop och fester

Slottet används idag till många olika ändamål. På vardagar är det mest konferenser och till helgen kommer privatpersoner för att koppla av en stund från vardagen. Det finns 70 rum på hotellet och man bor i de olika flyglarna som ligger runt själva slottshuset. I slottet finns bara matsalar och salonger, inga rum att bo i. Häringe Slott är med populärt för bröllop, fester och högtidsdagar.

Varje dag serveras Afternoon Tea och man kan även äta både lunch och middag här.

Kavaljers flygelnEtt deluxe rum i Kavaljers Flygeln

Rummen på Häringe varierar något från varandra, ju närmre slottet man bor ju lyxigare blir det. Kavaljersflygeln har härliga deluxerum, alla är olikt inredda, dusch, badkar, tv och wifi. På slottet finns totalt fem stycken sviter. i Sjöflygeln är rummen i en äldre stil, mörka träpaneler, små sänghimlar, kristallkronor mm. Det är även i Sjöflygeln där Greta Garbo har sitt rum, detta skapades åt henne för sitt besök på Häringe Slott, rummet är ovalt då Greta inte gillade raka linjer.

Vasaflygeln har dubbelrum och här har man just renoverat och satt in nya Hästens sängar, rummen är är lite mindre i storlek. Västra flygeln som ligger framför slottet renoverades 2012 och har fått en stil som är både modern och 50-60-tal inspirerat. Alla rummen här har även dem Hästens sängar.

Badkar i rummet Birger StridBadkaret är placerat mitt i rummet, Västra Flygeln, rum Birger Strid

På Häringe kan man njuta av poolen på sommaren, Sveriges första utomhus pool, det finns gott om solstolar för lata dagar. Det är en lyxig känsla att ligga här och veta vad som pågått i århundraden på dessa marker. Man kan även  boka sköna behandlingar och massage. Det finns inget spa på hotellet men det finns en bastu som guppar i havet som man bokar per timmer. Vi kan även rekommendera Afternoon Tea som serveras varje dag i salongerna. Häringe Slott ligger på Häringe halvön som är ett naturreservat och här kan man vandra i naturen, intill finns även så man kan rida islandshästar.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×