Resesidan.se om Polen
Europa

Sopot, Gdansk och Gdynia – restips och sevärdheter

Först ut i vår serie av Gästbloggare på Resesidan.se är Jaroslaw Szymczak som skriver om Polens trestad.
Sopot, Gdansk och Gdynia – restips och sevärdheter.

 

Gdansk är en väldigt populär turiststad i Polen, speciellt för Svenskar. Turismen i polen har ökat extremt mycket under dem senaste åren, detta tack vare ett Polen har riktigt bra klimat under sommaren. Gdansk ligger vid kusten och det finns 2 andra städer som ligger riktigt nära. Det är Sopot och Gdynia, dem ligger så nära varandra så städerna kallas för Trestaden. Detta gör att när man reser till Gdansk så kannan besöka dem andra städerna väldigt enkelt. Varje stad har något speciellt att bjuda på.

Sopot
Resesidan.se om Polen

I Sopot finns den berömda Monte Cassino gatan där man kan hitta allt från fina restauranger till populära pubar och nattklubbar. I slutet av gatan hittar man också ett gammalt hus som är väldigt populärt, i det huset finns det 3 populära nattklubbar. Utöver det så hittar man en pir som är 511 meter lång och den är den längsta piren som är byggd av trä i Europa. På piren finns det några riktigt bra restauranger. Runt piren händer det mycket aktiviteter för turister och det är också här den finaste delen av stranden för dem tre städerna ligger.

Gdynia
Resesidan.se om Polen

Sopot, Gdansk och Gdynia – restips och sevärdheter

Den andra staden i Trestaden är Gdynia som är en väldigt populär hamnstad och det är hit man kommer närl man tar färjan från Karlskrona. Färjan tar 10 timmar och det finns mycket att göra ombord på den som till exempel ett besök på spa. I Gdynia hittar man bland annat ett gigantiskt akvarium med fiskar från hela världen.

Gdansk
Sopot, Gdansk och Gdynia - restips och sevärdheter

Det mesta i Trestaden händer faktiskt i Gdansk. Gdansk är den största staden av de tre och har väldigt mycket att erbjuda. Det är hit färjan från Nynäshamn anländer och det är också här flygplatsen för dem 3 städerna ligger. Flygplatsen heter Lech Wałęsa flygplatsen och man kan ta sig hit från följande flygplatser i Sverige:

 • Stockholm-Arlanda
 • Malmö-Sturup
 • Stockholm-Skavsta
 • Göteborg-City

Från övriga flygplatserna i Sverige är det också enkelt att flyga till Gdansk men då blir det med en mellanledning.

De flesta som reser till Gdansk brukar vilja göra ett besök i Gamla stan och den gamla hamnen. Detta är en naturlig mötesplats och en chans att få se vacker kultur i Gdansk. Det finns även en vattenpark en bit ifrån Gdansk, för den som vill uppleva Polens största äventyrsbad. Det finns många sevärdheter i staden,  och du hittar bland annat Europas största tegelkyrka i Gdansk.

Staden har även ett rikt nattliv och för den som vill känna nattpulsen finns det många alternativ att gå till.  Oavsett vad du vill uppleva i Gdansk så finns det mesta här och glöm inte bort att prova den lokala maten.

Stränderna i Gdansk är otroligt vackra och klimatet är liknande det vid Medelhavet. Om du mot förmodan tröttnar på att vandra runt i staden, finns det mängder av vackra stränder att välja mellan. Läs gärna artikeln om strändernas lugnade effekt.

Bra att ha med sig en guide i trestaden

För den som vill se och uppleva Trestaden på det bästa sättet, är det klokt att ha med sig en guide. Med detta menas inte en guide i form av en fysisk person, utan en så kallad pocketguide. På så sätt har du kontroll över vad det finns att se och uppleva i Gdansk. Man kan köpa en pocketguide på plats när man kommer fram. Men den bästa lösningen är att använda sig av en digital sådan. Då har man säkerheten att den alltid är uppdaterad och korrekt. Vi kan tipsa om Gdansk.guru som är en perfekt guide för Gdansk eller alternativt Polen.guru som är en guide som täcker hela Polen och alla populära turiststäder.

Det som är så extremt bra med dem två guiderna är att dom erbjuder live chatt som ger dig möjligheten att ställa frågor till en person som faktiskt har erfarenheten av städerna och känner till kulturen. Detta gör att man enklare kan planera en resa. Ett exempel på vad man kan hitta i en sådan guide är rekommendationer på bra restauranger.

Populära restauranger i Trestaden

När man reser så är det oftast svårt att hitta en bra restauranger, många gånger så brukar man fastna i turistfällor som kostar mycket och inte är bra. Det är därför vi har slagit ihop en lista med några av dem bästa restaurangerna i Trestaden:

 • Restauranger som serverar Polsk mat
  • Pierogarnia u Dzika
  • Restaurang Villa Sedan
  • Gdansk restaurang
 • Övriga restauranger som är väldigt populära
  • Restaurang Pirat Cruise
  • Barylka restaurang
  • Taverna Dominikanska
  • Restaurang palace

Sammanfattning

Gdansk är ett väldigt populärt ställe i Polen. Det som gör det riktigt bra är att det finns två grannstäder som fyller ut varandra med olika saker som shoppingcenter, stränder och restauranger. Problemet när man reser till Trestaden är oftast att man vill ha mer tid för att uppleva allt. Det räcker oftast inte till med en weekendresa. Detta gör att man kommer tillbaka.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

En kommentar

 • Kol

  Jag minns mycket väl mitt besök på restaurangen New Orleans i Warszawa i Polen. Maten var på världsnivå, mycket god, det syns att det jobbar där mycket erfarna kockar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×