Fatburen, Fatburssjön eller Döda Havet. En försvunnen sjö på centrala Södermalm i Stockholm som kanske blev mer känd genom boken 1793 av Niklas Natt och Dag. Här var det sunkigt, snuskigt och döden lurad runt knuten. Vi följde med VerdeVerde Travel på en stadsvandring genom Fatburen.
Stadsvandring runt Fatburen som idag är ett område på Södermalm som delats upp i olika delar. Fatbursparken som sträcker sig fram till Södra Station och upp mot Medborgarplatsen och sedan vidare mot Björns Trädgård. När man idag står på Medborgarplatsen är det svårt att förstå att sjön sträckte sig fram ända till Rosenlundsgatan. Ett väldigt stort område i alla fall som låg under vatten.
Stefan, vår guide från VerdeVerde Travel, berätta för oss att från allra första början var Fatburssjön en fin sjö där rent vatten och fisk fanns i överflöd. På medeltiden rann det naturligt med vatten från saltsjön som fyllde på med vatten och fisk. Det här var en exklusiv sjö, för kungafamiljen och adeln. Hit kunde inte vem som helst komma för att fiska. Södermalm var ju landsbygd på denna tid och här fanns betesmarker för kreaturen.
Stadsvandring runt Fatburen i kyla och blåst
Trots det kalla vädret var vi runt 20 personer som denna dag ville ut och vandra. Vi möttes upp utanför Scandic Malmen, vid Medborgarplatsen där Stefan prickade av oss. Sedan gick vi in på Tjärhovsgatan och ner i Björns Trädgård. Det var här som Fatburssjön en gång i tiden hade en av sina strandkanter. Stefan målade upp en fin bild av en insjö fylld med fisk dit betrodda fiskare kunde komma och fiska dagens lunch eller middag. Sjön var även ett stort friskvatteninslag och man hade stora planer på att leda vattnet ned till kungliga slottet.
Södermalm var ju landsbygd på denna tid. Många bönder vallade sin boskap hit och det var inte många personer som bodde här alls. Nu pratar vi om att vi är på 1500-talet. Under 1600-talet var det många som ville bygga vackra hus intill strandkanten av Fatburssjön. Två av dessa som var sugna att bo strandnära var Joachim Pötter och Nicklas Pauli. Den förste hade ett palats där idag restaurang kvarnen ligger och den andre ett palats på den plats som idag är Medborgarplatsen, och där restaurang Snaps ligger. Så det huset är ännu kvar.
Stadsbyggnad tar bort sjön
Under tiden som staden utvecklas så försvinner mer och mer av Fatburen. Götgatan skall byggas och rätas ut och avrinning man haft mot Årsta försvann för nya diken. Sjön började växa igen allt eftersom vattennivån sjönk och folk började kasta sopor i vattnet. Under 1800-talets början kallades sjön även för Döda Havet. Stillastående vatten och skiten runt omkring gjorde med att malaria började spridas och Stockholms läkare propsade på att man skulle stänga igen sjön.
Innan Medborgarplatsen blev det som det heter idag var namnet Södra Bantorget. Bilden ovan visar hur tågen kom över Årstabron och in till Södermalm. Här var det slut. Tågen gick inte in till Stockholm utan härifrån fick annat sig vidare på annat sätt. På bilden kan man se tågspår där idag Fatbursparken ligger och Bofillsbåge, bostadsrätter är.
Parken, Fatbursparken var det sista som hade “rester kvar” av den gamla sjön. Till och med under 80-talet kunde sump och torv poppa upp. Stefan fortsätter att ta oss med in på bakgatorna på Södermalm och runt den gamla sjön. Just när man stod där nere vid parken kunde man nästan se framför sig hur det var en gång i tiden, när sjön kanske mer var en gyttjepöl och latrin än fyllt av fisk och färskvatten.
Vi promenerar vidare, förbi dolda gamla hus från 1600-talet, som om man inte känner till dem går man bara förbi. Stefan säger att bakom husfasaderna finns innergårdar, nästan orörda med vackra stenpartier och ibland små utsikttäppor över staden. Vi går vidare upp mot Kvarngatan och stråken bakom Södra Latin. Där korsar Ragvaldsgatan Kvarngatan och här kan man se en av många muralmålningar som staden gjort.
Amara Por Dios är det som har spraymålat två hus och ett staket.
I ett av de gamla husen på Kvarngatan berättade Stefan att det en gång i tiden bodde cirka 20 vuxna och 50 barn, de delade dessutom på 11 latriner. Tack vare mångas engagemang när man ville riva ned de gamla husen finns idag en hel del gamla 16- och 1700-tals kåkar kvar. Fint restaurerade och minnesmärkta. Kvarngatan har en del av dessa fina hus och vägen går ned mot Maria Magdalena kyrka.
VerdeVerde Travel gör många intressanta vandringar på Södermalm och på många andra platser. Vi var med på en tur i Hagaparken samt en fin vandring i Skogskyrkogården. Stefan kommer inom kort att göra vandringar både i Västerås och Uppsala.
Vi avslutar vår småblåsiga vandring vid Mariakyrkan på Södermalm. Det har varit en bra dag, trotts vindar, och vi har lärt oss mycket om vår egna hemstad. Stefan är en vandrande uppslagsbok, han vet det mesta om både byggherrar och arkitekter till hur de gamla järnvägarna löpte runt i Stockholm. Hans guidningar är både lättsamma och intressanta och man blir aldrig trött på att få så mycket intressant återberättat. Jag kan verkligen rekommendera hans turer till er.
Hungriga och törstiga efter turen
När vi hade samlats i Björns trädgård berättade Stefan om Pötter och han gamla palats som sedan blev restaurang Kvarnen så vi styrde kosan tillbaka dit och åt en tidig middag.
Kvarnen känns som att den alltid skulle ha funnits där i området, på ett eller annat sätt. Kvarnen byggdes och var klar 1906 och fick namnet efter en kvarn som hade funnits i området. Husmanskost står på menyn här och man kan även hitta andra kött och fiskrätter.
Till förrätt blev det en Gubbröra och en kall öl- Till ölen blev det en whiskey. Det var bitande kallt i kinderna när vi kom in på Kvarnen.
En portion isterband och en portion av husets pytt i panna.
Prenumererar du på Nyhetsbrevet?
Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.