Resesidan.se om Kuba
|

Kuba, 10 saker att känna till innan du reser ditKuba är Karibiens största ö. Denna mytomspunna plats har mycket att berätt och här är 10 saker du behöver känna till om Kuba innan du reser dit.

10 saker du behöver känna till om Kuba innan du åker ditRansonering
Kuba kan invånarna inte köpa allt man önskar sig i affären. Många av matvarorna är dessutom ransonerade. Bröd, socker, mjöl och matolja ör att nämna några. Det delas ut ransoneringsböcker till alla familjer och även om man har en sådan är man inte garanterad att kunna handla. Det är ofta slut i butikerna på basvaror. Den svarta marknaden är stor.

10 saker om kubaHär är en bild på ett ransoneringshäfte som man använder på Kuba. Sidan som visas talar om att man kan hämta ut ris, mjöl, olivolja, socker och salt. Om det finns i butiken vill säga.

Resesidan.se om Kuba
Kuba, världens bästa cigarrer?

Västra sidan på Kuba domineras av området som kallas för Viñales, här finns de främsta tobaksodlingarna på Kuba. Naturen är spännande, de så kallade mogottbergen, eller nåldynorna, är runda och täckta av grönska. Tobaksbladen är långa och torkas i stora hus innan de handrullas till några av världens bästa cigarrer.

Resesidan.se om Kuba
Gamla amerikanare

På Kuba rullar ännu gamla amerikanska vrålåk. De flesta är från 60-talet och har lagats och reparerats i oändlighet. Uppfinningsrikedomen är stor då inga reservdelar finns. Man tar det man har. Jag har sett bilar lagade med Coca-Cola burkar, gummiband och cykeldelar.  En del av dessa bilar körs även som taxi och det kan vara värt ett extra varv längs med Malecon, strandpromenaden i Havanna.

Resesidan.se om Kuba
Coppelia glass

Kubaner, och turister, äter över 16.000 liter glass om året på Kuba. Mer än 35.000 personer köper glass från Coppelia, det statliga glassbolaget varje dag. I Havanna finns idag glassbaren i ett område som heter Vedado och tar hela 1000 besökare.

trinidad-229357_1280
Världens godaste rom

I den lilla söta staden Trinidad (bilden ovan) så dricker man drycken Canchanchara. Originalet är gjort på sockerrörsbrännvin men kan även göras på rom. Innehållet i den är rom, honug, lime juice, vatten och krossad is. Förädiskt gott! Från Kuba kommer även Cuba Libre, men det är inte bara en rom och cola, för att bli en Cuba Libre så skall man även lägga till lime juice. Kom ihåg att man använder en lagrad rom (mörk), som har mer smak. Daiquiri kommer även den från Kuba. Vid Santiago de Cuba, på sydost, finns stranden med samma namn. Rom, lime jucie, sockerlag. På La Floridita i Havanna kan man dricka en av stadend mer kända Daiquiris. Mojito är även det en romdrink från Kuba. Hemingway hade många favoritbarer och drycker och just mojito drack han gärna på La Bodegita del Medio.  Kubas mer kända rom är Havana Club och Bacardi. Famlijen Bacardi lämnade landet när revolutionen kom 1958.

Resesidan.e om Kuba

FlamingoPå norra sidan av Kuba finns en plats som heter Cayo Coco. Till denna strand kan man köra med bil eller buss och bitvis känns det som att man nästan är nere i vattnet och kör då vägen är väldigt låg på de platta öarna. Havet är underbart och skimrar i ljusblått, turkost och rosa. Och som ni förstår kommer den rosa färgen av de tusentals flamingorna man kan se här. De får sin rosa färg från de skaldjur de äter. Stranden är underbar, kritvit och mjuk. många kommer hit för att kika på fåglarna eller för att njuta stranden. En gång i tiden fanns tankar på att sälja tomter här och bygga sommarhus eller hotell. Området är än idag orört.

Resesidan.se om Kuba
Elransonering

Det är inte bara maten som ransoneras på Kuba utan även elektriciteten. Olika städer och kvarter i städerna får strömmen bruten en eller två gånger i veckan. Detta sker när de flesta är hemma från arbeten och skall laga mat, se på tv eller göra annat som kräver elektricitet. Det enda som är undantaget är hotellen, sjukhus och turistorter.

Resesidan.se om Kuba
Revolution

Överallt på ön blir man påmind om Revolutionen på Kuba 1958/59. 1 januari 1959 tog Fidel över makten på Kuba. Slagord, hejarop, statyer och minnesmonument finns på minsta lilla gata.
Viva la Revolución! Viva Fidel! Hasta la Victoria Siempre! I många av öns städer finns revolutionstorg, statyer och minnesmärken. Fidel Castro och Che Guevara är starka symboler för revolutionen. I Havanna finns även Revolutionstorget med plats för 1 miljon besökare. Fidel Castro kunde under sina glansfagar hålla tal som varade 10-15 timmar.

Resesidan.se

Nöjesmetropolen Havanna

Under 1950 talet så utvecklades Havanna till att bli ett av Karibiens största spel- och nöjesparadis. Frank Sinatra intog Hotel Riviera och hade utsålda konserter för amerikanare och de lokala som kunde. Flertalet casinon fanns och president Batista såg till att sätta Kuba på kartan för nöjessugna. Havanna blev mer och mer en central del av Kuba och kubanerna började lida brist på det mesta. Bostäder föll samman,  mat  på landsbygden var en bristvara och folket började känna sig missnöjde med styret. Batista flydde landet med miljoner av dollar och Fidel Castro tog över makten. Idag finns det anrika Club Tropicana kvar som en del av en svunnen tid. Fortfarande sitter man ute i den vackra trädgården och ser den glamorösa och färgsprakande showen.

Resesidan.se om Kuba
Lokalbefolkningen

Kubas befolkning är en färgrik sådan. Här finns de som är i rakt nedstigande led från de spanjorer som är blekare än britter och har korpsvart hår. Efter det att Karibien befolkades av slavar från Afrika så kom även en del till sockerplantagen på Kuba. Ju mer österut man kommer ju mer uppblandat blir det bland befolkningen. Även om det är ont om det mest på Kuba så har invånarna en härlig syn på livet. Det är nära till skratt och man “överlever” dagarna genom att skämta om det mesta. Det finns en hel del roliga historier om Fidel och hans vänner. Kubanerna är nyfikna, lätta att umgås med och är sugna på att lära mer om världen utanför Kuba. De flesta har vänner eller släktingar som bor utomlands, majoriteten i Miami, men även en del i Europa. För många Kubaner är drömmen att flytta från landet och söka en bättre framtid på annan plats.

Det är så man vill säga: passa på att åk nu, innan det blir för amerikaniserat, för det kommer snart att ske. Se det genuina, slitna och varma Kuba. Ät på en paladar, hemma hos någon, dansa salsa på gatorna i Havanna och drick mojitos tills inga fler går ner.

 

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.