Så här blir du reseledare

Hur blir man reseledare? | Resesidan.se

Reseledare är för många ett drömyrke. Få jobb erbjuder en så varierande vardag men en massa olika arbetsuppgifter, alltid i ett varmt och skönt klimat. Hur blir man reseledare?

Hur blir man reseledare?

Tänk dig själv att alltid vakna upp till en dag där solen alltid skiner, det är varmt redan kl 08:00 på morgonen och man vet att det kommer bli en toppendag, men inte vad som kommer att ske. Drömjobbet kan slå in och helt plötsligt befinner man sig i en söt liten by på en Grekisk ö eller tillsammans med 50-talet andra reseledare på Kreta. Har man riktigt tur kan man på lunchrasten doppa tårna från en strand på Barbados.

Resesidan.se, hur man blir reseledare


Som reseledare möter man semesterglada gäster från hela Norden och reseledarens uppgift är ju att se till att resan och semestern blir så bra som man förväntat sig, eller till och med ännu bättre. Det gäller att man har lätt för att lära sig. Ibland har man bara ett par dagar på sig att lära sig resmålet innan man möter gästerna på flygplatsen och sedan kör transfer till hotellen. Samma dag kan man hålla i ett välkomstmöte, ibland för bara 15 personer, men lika gärna för flera hundra. Idag måste man var påläst om allt möjligt som reseledare.

Resesidan.se om att vara Reseledare
Hur blir man reseledare? En dröm för många.

En vanlig dag kan bestå av hotellservice på morgonen, eller jobb på servicekontoret. Då möter man gäster som kanske vill ha ett bra restaurangtips, hyra en bil och få tips på vart man kan åka, någon vill byta hotell för man vill bo nära stranden och en del vill boka plats på en utflykt. Man har lunchrast, ibland till och med siesta, innan eftermiddagen och kvällens pass påbörjas. Då kanske man har en eftermiddagstur att köra, eller en kvällsutflykt, eller så förbereder man för morgondagens jobb.

Många gillar att köra guidade turer och det är ett gediget förberedande som gäller innan man blir godkänd att få köra första turen. Det gäller att man sätter sig in i den lokala flora och faunan, vet hur det sociala livet fungerar, om landets historia och ekonomi. Sedan finns det mer “svåra” turer som att guida på utgrävningsplatser, eller i Egyptens olika tempel och gravar. Duktiga guider kan sedan gå vidare för att köra Rundresor i olika länder, då är man oftast med samma grupp i en vecka eller två.

Resesidan.se skriver om hur man blir reseledare
Man kan även jobba i några av världens storstäder som guide och London har varit populär länge bland guider. Men man kan även komma till andra städer som Bangkok, Miami och Rom. Som reseledare kan man “önska” vart man vill jobba, men det är behovet av personal samt hur bra man gjort ifrån sig innan som med påverkar valet. En del destinationer har få reseledare, som små öar och andra resmål har flera hundra, exempelvis Gran Canaria på vintersäsongen.

Man kan med jobba med andra uppgifter än att vara guide utomlands, man kan vara bokare, sköta ekonomin och även vara destinationschef.

Hur blir man reseledare? Gå in på de olika arrangörernas hemsida och sök efter lediga jobb. Här finns information om vad som gäller, om det finns ålderskrav eller annat. En del arrangörer tar betalt för sin utbildning och det kan variera från cirka 5000 kr upp mot 11.000 kr. De flesta har sin utbildning utomlands och det vanligaste är en kurs på cirka 6 veckor.  TUI har gjort om sin skola och nu har man träning via nätet och klarar man det skickas man iväg på en kortare praktik innan man börjar att jobba. Solresor är en annan arrangör som har reseledare, här kan man söka hos dem. 
Ving har med utbildningar, läs om dessa här.

Jobbet som reseledare passar dig som är nyfiken, gillar att träffa människor, stå i centrum, intresserad av mat och kultur, andra länder och historia. Man måste vara service minded och gilla att ge service, vara inställd på att jobba långa dagar och bara ha ledigt en dag i veckan. Man delar ofta boende med flera personer samtidigt och det kan bitvis bli stökigt när någon skall upp tidigt på morgonen, kanske vid 04:00 för att köra en lång dagstur och en annan har en ledig dag.

Att vara reseledare
Men har man inget emot att ha det varmt och skönt, byta resmål efter ett par månader, träffa nya kollegor hela tiden och vara på exotiska platser, då skall man söka till en reseledarutbildning. Lycka till!

 

 Similar Posts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.