Karnak Tempel
Afrika,  Inspiration,  Kultur och Historia

Karnak Tempel – Luxor, Egypten

Karnak Tempel, en av världens största religiösa byggnader har stått emot angripare i flera tusen år. Här har man både byggt om och i och ändrat allt eftersom tiden gått.

Mitt i centrala Luxor ligger en av världen mäktigaste byggnader, Karnak Tempel. Detta mästerverk tog över 2000 år att konstruera och byggdes åt Amonkulten med gudarna Amon, Mut och Khonsu. Templet följer de  byggnadsritningarna man hade på denna tid  och hur ett tempel skulle konstrueras. I stort sett alla faraoner bidrog till byggnationen vilket gör att Karnak än idag räknas till ett av de största religiösa byggnaderna i världen.

Ca 3km från Karnak ligger Luxor tempel och vägen mellan dessa två var kantad av en sfinxallé. Man möts av en imponerande entré till Karnak Tempel, en så kallad pylon. Över 10 meter hög, byggd av lera och torkade tegelstenar får man en första känsla av vad detta tempel kommer att erbjuda.

Karnak3Entré till Karnak Tempel, sfinxallé leder fram till entrén.

Amonkulten var otroligt stor i Egypten och varade i flera hundra år. Överallt inne i Karnak ser man avbildningar av Amon och hans familj och faraonerna smyckade templet med att “smöra för gudarna” för att själva komma i god dager inför livet efter döden. Efter den första pylonen kommer man in i, kanske den mest imponerade delen, Hypostylhallen.

Det var Seti I som började bygga denna del, över 15 meter höga pelare, fler än 110 till antalet med stora kapitäler så stora att hundra personer rymdes. Dessa var smyckade med högrelief, dvs. hieroglyfer och tecken “sticker ut” från pelarna. Det låg ett tak på en gång i tiden och det finns bitvis kvar och har även de skarpa färgerna kvar. Seti I son, Ramses II fortsatte byggnationen av Hypostylhallen och var så fräck att han lät ta bort sin faders sigill och satte dit sitt eget. Ramses II var ju en av Egyptens största och mäktigaste faraoner och skapade massor av byggnader under sin livstid.

Karnak Tempel, Hathspesuts obeliskerKvinnliga Faraon Hatshepsuts obelisk samt Tutmosis I’s obelisk.

Templet har flera pyloner och var och en av dem leder in mot det allra heligaste. Inne i det allra heligaste var det bara översteprästen och farao själv som fick komma in. Man är inte helt säker på vad som fanns här inne men ganska säkra gissningar tror man att här förvarades guldstatyer av Amun och hans familj. Egypten hade en mängd religiösa ceremonier och traditioner där gudastatyerna bars fram och kläddes i speciella kläder. Bakom det allra heligaste ser man några av templets mäktigaste inslag, de två stora obeliskerna.

Karnak Tempel, en byggnad som aldrig stannat upp

Dessa tillverkades i ett enda stenblock nere i Assuan där skickliga hantverkare valde ut den röda graniten som bara användes till dessa tempel. Arbetet att ta fram ett enda block var en svår konst. Upp mot 100 meter långa och över 300 ton tunga, perfekta sidor och den berömda pyramidspetsen upp till. Dessa tunga pjäser flyttades sedan på Nilen på stora flottar fram till templet där de restes. Bara att resa upp en koloss på 300 ton var ett konststycke i sig. Hatshepsuts obelisk är nästan 30 meter hög och väger lite över 320 ton. Pyramidtoppen var klädd med den speciella blandningen av guld och silver,  så kallad elektrum.

Karnak1Överblick av Karnak

Det är så många som har varit med och byggt på Karnak att det ibland är svårt att veta vem som har gjort vad. Det finns till och med dolda inskriptioner från arbetarna, en dåtidens graffiti som har satt sitt namn på en sten.  Det allra heligaste är längst in i templet och originalet byggdes av Tutmosis och byggdes om av Tutmoisis III, till och med en släkting till Alexander den Store, som blev Egyptens siste farao har varit med och byggt inne i det heligaste av rummen. När man promenerat genom templet kommer man så småningom ut till den heliga sjön som en gång i tiden hade både fiskar och växtlighet, en oas att meditera kring eller att promenera runt.

Templet håller öppet alla dagar och efter mörkrets inbrow där man med ljus och ljud och berättande röster levandegör templet och dess intressanta historia.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×