Kryssningens 123... 21
Inspiration,  Kryssningar,  Restips

Kryssningens 123…

Funderar du på en kryssning? Läs denna artikeln om hur det fungerar. Matnyttig information för förstagångs-kryssaren.

Kryssningens 123... 22
Kryssningens 123... 23

Eftersom min blogg kommer innehålla ganska många inlägg som handlar om kryssningar, tänkte jag börja med att ta upp hur det egentligen funkar. Hur är det? Vad gör man? Vad kostar det? Är det bara pensionärer? Får man äta hur mycket man vill? Frågorna är många och skepticismen ibland stor. Jag kan dock lova, och kanske varna för, att det är otroligt beroende-framkallande. Jag har kryssat fem gånger de senaste tre åren, den sjätte blir i september.Jag vill börja med att berätta att ett kryssningsfartyg inte är någon båt och heller ingen färja. Som en kapten sa en gång ombord ett kryssningsfartyg i Karibien, “this is not a boat, this is a ship, the worlds biggest ship”! Han var väldigt bestämd i rösten när han sa det så jag tror det var viktigt att vi förstod.

Häng med och lär mer om Kryssningens 123…

De finns många olika kryssningsföretag att välja mellan och jag ska lista de vanligaste och, lite kort, berätta om deras produkt.
Kryssningens 123... 24

Carnival Cruises – Det största och mest populära kryssnings-bolaget med en avslappnad atmosfär. Rederiet lockar en yngre, festsugen publik med billigare kryssningar.
Kryssningens 123... 25

Celebrity Cruises – Erbjuder en 5-stjärnig men prisvärd upplevelse med stort fokus på mat och service. Mycket par som uppskattar det lilla extra. Stora, stilrena och nya eller nyrenoverade fartyg. Deras fartyg i “Solstice class” har vunnit pris i klassen “best premium cruise ship” flera år i rad.

 

Kryssningens 123... 26

Costa Cruises – Största Europeiska rederiet med Italiensk flagg. De erbjuder “Italian style cruising”, vilket ska betyda mat, service och atmosfär med känsla och inspiration från södra Medelhavet. Mycket starka färger och detaljer med Italiensk touch.
Kryssningens 123... 27
Disney Cruises – Vänder sig till barnfamiljer eller personer med barnasinnet kvar. Fartygen är flytande Disneylands med allt vad det innebär. Shower, disneyfigurer och upplevelser, både för stora och små.

Kryssningens 123... 28
Holland America Line – Rederiet erbjuder sofistikerad stil av kryssning ombord deras mellanstora fartyg. Klassiskt designade fartyg för de som föredrar en lugnare kryssning. Lockar en mer äldre publik med mer fin konst och förfinad underhållning.
Kryssningens 123... 29
Norwegian Cruise Line – Känd för sin “freestyle cruising” för de som gillar en okomplicerad och avslappnad kryssning. Ät med vem du vill, när du vill och utan dress code. Marknadens yngsta flotta och populär hos familjer med barn, par och singlar.

Kryssningens 123... 30

Princess Cruises – Har många återkommande kryssningsgäster till sina moderna och stilrena fartyg. De erbjuder bra mat, vänlig service och stort utbud av utflykter. Även om det förekommer en del barnfamiljer så är de flesta par i alla åldrar, ombord dessa flytande resorts.
Kryssningens 123... 31

Royal Caribbean – De har några av de mest innovativa och största fartygen inom kryssningsindustrin med stor “wow” faktor. Ombord dessa moderna flytande jätteresorts hittar du alla kategorier av resenärer som vill ha en aktivitetsfylld semester med flera pooler, surfmaskin, klättervägg, promenadstråk, mängder av olika restauranger att välja på samt otaliga shower och annan underhållning.

Kryssningar finns över hela världen. Generellt så är de flesta fartyg i Karibien under vinterhalvåret och i Medelhavet/Europa under sommarhalvåret. Där emellan kan man, när fartygen ompositioneras, göra transatlantiska kryssningar på närmare två veckor, här är dock medelåldern väldigt hög ombord. Det vanligaste är att man kryssar en vecka, men det finns så klart även kryssningar som är kortare och längre. Man kan även välja att göra en så kallad “Back to back” kryssning, som innebär att man sätter ihop flera kryssningar och helt enkelt stannar kvar när de flesta andra får kliva av. Sen åker man ett varv till, oftast en annan rutt.

Kryssningens 123... 32
CocoCay, Bahamas
Kryssningens 123... 33
Pooldäck på Freedom of the Seas

Alla kryssningar har ett antal stopp, under en vecka kan det vara allt från tre till fem. Ofta har man en eller två dagar ute till havs. Man anlöper en hamn någon gång på morgonen/förmiddagen och lägger ut igen på eftermiddagen/kvällen. Dagarna spenderar du på destinationen, antingen på egen hand eller om du har valt att köpa någon av de många utfärder som finns att välja på och som anordnas av kryssningsföretaget.

Du kan komma och gå som du vill till fartyget under dagen, tex för att äta, vill du inte kliva av alls så går det också bra. Kanske föredrar du en lugn och skön dag vid poolen, när 90% av alla andra är i land.

Kryssningens 123... 34
Insides hytt, Liberty o t seas
Kryssningens 123... 35
Frukostbuffé

Vad ingår då i priset, och vad kostar det egentligen? Det är svårt att generalisera eftersom priserna varierar mellan alla olika rederier utefter vad de erbjuder, när du bokar, vad du väljer för hytt och vad de har för klass. Jag kryssar personligen alltid med Royal Caribbean eller Celebrity cruises. Det är de som passar mig bäst. En veckas kryssning med Royal Caribbean i en insides hytt, jag väljer sällan balkong eftersom man spenderar så lite tid i hytten, i Karibien från tex Ft Lauderdale brukar kosta mig ungefär 6000 kr per person.

Det har hänt att jag betalat mer och även mindre. En kryssning i Europa kostar ett par tusen mer. I priset ingår själva kryssningen, skatter, avgifter och även dricks som går till personalen. Underhållning och aktiviteter. Du får all mat som frukost, lunch, middag, snacks dygnet runt i flera restauranger och roomservice. Kaffe, te, vatten, lemonad, smörgåsar, sallader, kakor och andra bakverk. Ja, du får äta precis hur mycket du vill. På en veckas kryssning är det två stycken “formal nights”, Captains dinner och det är Chefs dinner. Då klär vi upp oss i kostym, smoking eller klänning för middag i huvudrestaurangen. Vill man inte klä upp sig så går man till någon av de andra restaurangerna den kvällen.

Kryssningens 123... 36
Showtime
Kryssningens 123... 37
Flow rider

Ombord på dessa flytande resorts hittar du allt och något som passar alla, och då menar jag alla. Jag tror inte det finns någon som inte skulle gilla att kryssa, oavsett vad de säger. Fartygen är enorma och det känns aldrig trångt. Du hittar mängder av barer, restauranger, pooler och bubbelpooler, teater, biograf, isrink, promenadgator, gym med bastuavdelning, spa (kostar extra), nattklubb, casino, café, spelhall och lekavdelningar för barn, basket/volleyboll plan, klättervägg, minigolf, surfmaskiner och en massa annat.

Alla fartyg har numera Wi-fi ombord, ganska dyrt, det finns internetcafé och det finns bibliotek. Ddet anordnas massor av aktiviteter och tävlingar, frågesporter, bingo, shower, bio, live-comedy, karaoke, levande musik mm mm… För att du ska kunna veta vad som händer ombord så får du ett kryssningsprogram för varje dag, kvällen innan, till din hytt.

kryssningens 123
Kryssningsprogram för nästa dag

Kryssningens 123... 38

Det är egentligen enklare att säga vad som inte ingår. Sprit. Det får du betala för. De har billiga priser med tanke på att du faktiskt inte kan gå någon annanstans eller ta med egna flaskor. En öl kostar ungefär 25 kr, ett glas vin 50 kr och en drink 50-70. Läsk kostar också. Det finns även glass, tex Ben & Jerrys, och kaffe som Capuccino som kostar lite extra.

Alla fartyg har några restauranger som tar en kuvertavgift. Dessa restauranger är ännu bättre än de som ingår och här lagas maten efter beställning och atmosfären är lugnare. Var inte dumsnål, testa dessa specialrestauranger, de är absolut värda den extra lilla avgiften. Utfärder finns att köpa, allt ifrån kulturella till mat och vin eller om du bara vill köpa en transfer till en fin strand. Du hittar också butiker ombord som säljer tax-free alkohol som levereras kvällen innan du kliver av, klockor, kläder, souvenirer och parfym. Det finns tvätt- och strykservice, skräddare och frisör.
Kryssningens 123... 39

Allt du handlar ombord debiteras ditt ombordkonto. Vid incheckning har du angett ett konto- eller kreditkort som ska debiteras. Sedan använder du dig enbart av det “sea pass” du får så glöm allt vad pengar är när du är ombord. Ett kort som dras när du handlar något och även som nyckel till din hytt samt som identifiering vid av- och ombordstigning till fartyget under stoppen. Du kan hela tiden följa dina spenderingar på din tv och sista morgonen kommer räkningen till hytten.
Kryssningens 123... 40

Servicen ombord är fantastisk. Du blir omhändertagen av de mest serviceinriktade personerna från hela världen, från det att du kommer till kryssningsterminalen tills det att du kommit i land igen och klivit av. Det finns ungefär en personal per 2-3 gäster. De bjuder alltid på ett leende och gör verkligen allt för att din upplevelse ska bli till den bästa, man blir så sanslöst bortskämd. Ingen annanstans har jag upplevt något liknande.

Kryssningens 123... 41

Jag väljer att kryssa för att jag tycker det ger en väldigt bra semester. Jag kan ta det lugnt om jag vill eller vara med i några av de många aktiviteter som erbjuds, om jag känner för det. All god mat och alla tänkbara faciliteter finns runt hörnet. På kvällar och nätterna njuter man av fartyget och på morgonen vaknar man upp på en ny fantastisk destination. Sen är det så otroligt prisvärt, du får väldigt mycket för dina pengar. Räkna ut vad det skulle kosta att ha semester i land någonstans, på ett lyxhotell, med allt som ingår ombord och med all mat. Det är garanterat billigare att kryssa än att vara i land.

Jag vill avsluta med att citera en kollega, som efter mina berättelser, kryssade för första gången förra året. När hon kom hem sa hon “jag har aldrig tidigare förstått vad semester är!”. Hon åker på sin andra kryssning om en månad. /Daniel

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.