Läs detta innan du åker till Miami! 3
Nordamerika,  Nyheter

Läs detta innan du åker till Miami!

Ska du åka, eller planerar du att åka till Miami? Läs detta innan du åker till Miami så slipper du obehagliga överraskningar.

Florida lockar många besökare varje år och även om de flesta kanske åker till Orlando för att besöka några av de stora nöjesparkerna finns det flera andra platser som är poppis att åka till. Fort Meyers på västkusten är en uppstickare i Florida mycket tack vare sina långa och fina stränder och sköna bad.

Miami är ännu ett hett resmål i Florida och de flesta flyger in till Miami Internationell även om man skall resa vidare. När vi svenskar pratar om Miami så menar 90% av oss Miami Beach, där alla fina Art Deco-husen finns och de många anrika och fina hotellen ligger. Att det området heter Miami Beach och är en egen “kommun” kanske inte många känner till.

“Miami” är uppdelat i många olika områden, från Down Town till North Miami Beach och allt där emellan.

20 saker att göra i Miami

Dyra hotell

Miami Beach kan även delas in i South Beach eller Art Deco Drive. Det är denna lilla gata som många tänker på som det typiska Miami för här ligger många kända hotell i den traditionella Art Decostilen. Det är även här man skall vara om man vill ses och synas. Kanske har “magin” lite försvunnit från Ocean Drive men det är fortfarande väldigt poppis att vara här och festa, äta och att se på folk.

Utbudet varierar stort, här finns några lyxhotell, som Villa Gianni till enklare hotell som liggerpå 2-3 stjärnor men tar betalt som om de vore 4-5 stjärnor. Här finns turistfällor och här finns fina krogar. Var beredd att betala! och betala mycket!

Läs detta innan du åker till Miami

På bara några år, eller rättare sagt, efter Covid så har priserna på Miami Beach exploderat. Många gånger är hotellpriserna 3 gånger så höga än vad de var innan. Jag har ofta bott på Nautilus, ett 4-stjärnigt hotell med bra läge längs med Collin Avenue. Innan Covid betalade man allt från 1500 kr till 2200 kr per natt för den typ av rum vi bokat, ett standard dubbel. Idag startar rummen på 4000 kr upp till 6000 kr per natt.

Andra hotell i samma klass har på samma sätt ökat sina priser drastiskt. Kan du boka ett hotell med frukost så gör det för idag kan det löna sig än att betala på plats. Vi bodde på Axel Beach Hotel och frukosten där kostade oss cirka 700:- för två personer och då tog vi två glas mimosa till.

Skatter och avgifter

Det man alltid skall komma ihåg är att priserna man ser på en meny eller i butik är inte priset man betalar. På detta kommer moms, serviceavgifter, stadsskatter och ibland en så kallad Resort Fee. Frukost för 23 dollar innan avgifter blir lätt 35 dollar när allt är pålagt.

Dricks eller inte dricks, se upp om det är inkluderat

USA är uppbyggt på att lämna dricks. För var tummregeln att man dubblade momsen och det blev dricksen. Jag vet inte om det är ett fenomen som uppstått efter Covid men i Miami så lägger man automatiskt på dricks på notan. Vi har sett allt från 15% upp till 25%. Var observant på detta för när man sedan betalar med kort kommer kortmaskinen fråga igen om man vill lägga dricks på notan. Så de 18% man betalat innan kan plötsligt bli 28% eller mer.

Eller vad sägs om två whiskey för 710:- inklusive alla avgifter och till och med resort fee på 2% fast vi var på en restaurang.

Dyrare än någonsin i Miami

Nu ska man med veta att Miami Beach från första början är dyrt men vi åkte även runt till andra ställen för att prova mat och dryck. Bland annat var vi i Little Havana och åt mexikanskt. Men även där har allt blivit så mycket dyrare. En flasköl kostar runt 100:- idag. En margarita landar på cirka 200:-.

Sätt budgeten?

Men när man reser vill man ju kunna göra saker utan att hela tiden tänka på vad allt kostar men tyvärr har Miami med omnejd och säkert USA i helhet blivit väldigt dyrt för oss. Dollarn kostar även den mer nu än innan. Kan vara bra att verkligen sätta en budget för hur mycket man vill spendera per dag men räkna med att det kommer kosta en bit över 1000:-per person om man vill äta tre måltider om dagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.