Key West, Floridas juvel 3
Karibien,  Nordamerika,  Restips,  Sol & Bad

Key West, Floridas juvel

Key West är sista ön i Florida Keys. Bara resan över oändliga antal broar och vackert vatten är värt resan till den sydligaste plats i USA.

seven-miles-800Bron Seven Mile mot Key West

Key West är en del av Florida som är väl värt ett besök. Man kan ta den kortare restiden och flyga hit, både från Miami och Fort Lauderdale, det tar ca 50 minuter, men mer spektakulärt och vackert är att köra bil ned och att köra den långa sträckan över 42 stycken broar innan man når fram till Key West. Från Miami får man räkna med att det tar cirka fyra timmar att komma fram. Det är fantastiskt vackert att köra här och på höger sida om bilen när man kör ner, har man Mexikanska Golfen och på den andra sidan, Atlantens sista vågor.

Första ön man kommer fram till är Key Largo. Denna ö är lite över 50 kilometer lång och förbinder öarna med fastlandet. Key Largo är ett populärt resmål för många då man  här har fantastiska rev att snorkla och dyka på samt närheten till Everglades gör att många kombinerar sin semester här med fastlandet. På en bilresa ner mot Key West kan det vara bra att göra ett stopp här för att antingen fylla på magen med lite mat eller tanka eller kanske handla till lägenheten, om man har hyrt det.

Det glesnar sedan drastiskt på vägen ned till Key West med detta och först framme igen så hittar man butiker och annat. De många småöarna på vägen ner är vanliga bostadsområden med undantag för Big Pine Key med naturreservat och Sugarloaf Key där många bor under sin semester. Men majoriteten åker ned till Key West, Usa’s med sydliga punkt och här ifrån är det närmre till Kuba än till Miami.

P1000704En del av den gamla bron

Santa Maria SuitesSanta Maria Suites

Key West har både lyxhotell och vandrarhem men även fina Guest Houses

Vi checkade in på det lyxiga Santa Maria Suites i en tvårums lägenhet med amerikanskt öppet kök/vardagsrum. Två sovrum och båda hade toalett och dusch inne i rummen. Luftkonditionering och en stor balkong som vätte mot poolen på insidan av hotellet. Köket var modernt och hade allt man behöver. Extra rolig finess var själva kylskåpet där man drog ut det som en kökslåda och förvarade det man ville ha kylt. Det fanns till och med en ismaskin. Tvätt och torktumlare var dolt i en del av en garderob.

SovrumSovrummet

Hotellet hade även barservering och lättare restaurang där man även kunde äta frukost om man ville. Gratis solstolar och parasoller och gratis WI-FI inom området.  Det finns många fina hotell i Key West, en del väldigt exklusiva och inhysta i det som idag kallas för ett Guest House, men i ordets rätta betydelse så är många av dessa mer likt ett boutiquehotell. Några av de större hotellkedjorna är representerade med och det finns även de små mindre hotellen som ligger i de typiska trähusen som finns i hela Key West. Dyrast blir det ju mer centralt man bor och längs med Duval Street och i hamnen kostar det som mest.

Det finns en hel del saker att göra nere i Key West och här är några av våra förslag om man är där första gången:

 • Ta det lilla vita tåget och lyssna på den guidade turen för att få en överblick av ön. Den är större än man tror.
 • Besöka många av de konstgallerier som finns.
 • Gå till Hemingways hus och se hans skrivarstudio, Floridas första pool samt de katter han hade som har fem tår.
 • Snorkla i havet, åk med på katamaran
 • Djuphavsfiske.
 • Ta en drink på Hemingways favoritbar Sloppy Joe´s.
 • Äta Key Lime Pie
 • Vid solnedgången gå till Mallsory Square, här samlas tusenkonstnärer och turister för att se solen gå ned, har man tur är det molnfritt och man har en underbar utsikt.
 • Kvällskryssning, med mat och dricka
 • Gå på AQUA och se deras berömda Drag Show
 • Flanera runt och njut de vackra trähusen
 • Äta god mat från någon av de många bra restaurangerna

Mallory SquareFantastisk solnedgång vid Mallory Square

 

Southern pointSyldigaste punkten

På Key West finns även USA´s sydligaste spets och här ifrån är man mer närma Kuba än Miami. Detta är naturligtvis en stor turistattraktion. Inte långt härifrån ligger även Hemingways hus, som vi kan rekommendera ett besök i. Även om man inte är bekant med hans verk är huset vackert och intressant, huset var ett av de första i Key West med både rinnande vatten inomhus samt elektricitet. Här finns även Floridas första utomhus pool som Hemingways fru lät bygga.

 

P1000808

P1000812Övre  terrassen

Bredvid själva bostadshuset finns hans skrivarstudio och bakom den ligger poolen. På tomten finns även kattkyrkogården får många av de katter som levt, och ännu bor här. Trädgården är vacker med många tropiska växter.

P1000814

Som turist i Key West kommer man snart in i “lunket”, man märker att man är mer söderut i Florida, både klimatet och växtligheten är annorlunda samt avsaknaden av stress. Allt är avslappnad och skönt. Här stressar man inte i onödan. Det finns många bra restauranger i Key West och massor med god och färsk fisk att äta. Prova Red Snapper med Limesås, en superrätt.  Det finns en del stränder på Key West, de bästa är på öns västra sida. Är man här på våren så är ibland havet lite kallare medans sommarmånaderna har temperaturer runt 28 grader.

Hus i Key WestHus  i Key West

Key West är ju sista ön i Florida Keys och har under lång tid lockat till sig en ganska så stor gaypublik. Här finns många gaybarer och discon samt gayhotell. Ön lockar gayturister från hela världen i alla åldrar. Många äldre har sökt sig till Key West för att pensionera sig i det behagliga klimatet. Nattlivet är även det ganska så känt. Många amerikanska ungdomar kommer hit på sina lov för att festa loss. Romdrinkar och shots är poplära. Eller iskylda Margaritas som man kan köpa i liter storlek. Det är bohemiskt, konstnärligt, avslappnat och ibland underligt – men en härligt plats att semestra på.

Prenumererar du på Nyhetsbrevet?

Anmäl dig idag till restips, nyheter och mycket mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

×